Emma Zilverberg

Emma Gretha Rosalina Zilverberg werd geboren in Oss op 15 januari 1942 als dochter van Henri Zilverberg en Rosetta van Zwanenbergh. Het gezin woonde aan de Molenstraat 143.

Emma Zilverberg

Voornaam
Emma Greta Rosalina
Achternaam
Zilverberg
Geboortedatum
15 januari 1942
Geboorteplaats
Oss
Sterfdatum
16 juli 1943
Sterfplaats
Sobibor

Emma was ruim een jaar toen op 29-30 maart in de dagbladen een 'beschikking' verscheen waarin de 'ontruiming van de provincie Noord-Brabant werd gelast':

"In verband met de beschikking van den Commissaris Generaal voor de Openbare Veiligheid, betreffende de verwijdering van Joden uit de provincies, verzoek ik U, Uw onderhebbende Politieinstanties als volgt te instrueren:
1. Tot uiterlijk 10 april 1943, 12 uur, moeten alle gezonde en valide joden zich naar het Kamp Vught, alle anderen zich naar het Kamp Westerbork begeven.
2.Voor hun vertrek moeten de Joden zich afmelden bij den Politiegezagsdrager hunner woonplaats en hun huissleutel (van een naamkaartje voorzien) bij dezen inleveren. Bij hun afmelding behoort aan betrokkenen de reisvergunning en een in de Duitsche taal gestelde verklaring van den navolgenden inhoud te worden verstrekt: "Der Jude hat sich am ordnungsgemeiss abgemeldet und ist angewiesen worden, sich bis zum 10.April 1943, 12 Uhr, zum Lager in Marsch zu setzen. Diese Bescheinigung ist beim betreten des Lagers abzugeben.
Unterschrift ....................."

Emma is anderhalf jaar oud geworden.

Emma en haar moeder kwamen op 9 april 1943 aan in kamp Vught, waar vader Henri toen al was. Hij was in 1942 al naar een werkkamp gestuurd, van daar naar Westerbork en was met de bouwploeg van het kamp in februari 1943 naar kamp Vught gestuurd. Daar zag hij zijn vrouw en dochtertje terug. Op 6 juni 1943 vertrok het hele gezin met één van de kindertransporten naar Westerbork.

Vader Henri werd kort na aankomst op 8 juni 1943 op transport gesteld naar Sobibor en is daar direct na aankomst op 11 juni vermoord. Waarom Emma en haar moeder langer in Westerbork waren en vader direct doorgestuurd werd is niet bekend/staat niet genoteerd. Een verklaring zou kunnen zijn dat dochter Emma ziek was op de dag van transport en daarom met haar moeder teruggesteld was.

Emma en haar moeder vertrokken een maand later, op 13 juli, alsnog naar hetzelfde kamp waar vader Henri een maand daarvoor naar toe was gestuurd. Met het 18de transport vertrokken 1988 personen naar dit kamp. Direct na aankomst op 16 juli 1943 zijn ze allemaal daar vermoord. Emma is anderhalf jaar oud geworden.

Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Oosthalen 8, 9414TG Hooghalen
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.