Emelia Jenny Kaplan

Emelia Jenny Kaplan is geboren in Amsterdam op 28 december 1906. Ze was de dochter van de Pool Max Kaplan (1872- 1930) en Elisabeth Emelia Kaplan-Verkozen (1873- ?). Haar vader Max kwam als vreemdeling op 24 september 1902 uit Breslau in Nederland aan. Op 14 juni 1904 trouwde Max in Bussum met Elisabeth Verkozen, dat was twee maanden na de geboorte in Bussum van hun oudste kind. Deze zoon Fritz werd geboren op 28 april 1904. Emelia kwam tweeëneenhalf jaar later ter wereld.

Emelia Jenny Kaplan

Voornaam
Emelia Jenny
Achternaam
Kaplan
Geboortedatum
27 december 1906
Geboorteplaats
Amsterdam
Sterfdatum
13 november 1942
Sterfplaats
Westerbork

Emelia’s broer Fritz trouwde op 16 december 1925 met Hubertine Constance Wilhelmina Blatter (1904). Uit de huwelijksakte van Fritz valt op te maken zijn ouders Max en Elisabeth toen in Berlijn woonden, niet bekend is of Emelia daar toen ook woonde. Bij Max’ beroep staat op de trouwakte ‘expediteur’. Uit het huwelijk van Fritz en Hubertine werden onder andere geboren: Constance (Stans) in 1927 en Max in 1930.

In de archieven van de het bevolkingsregister is over vader Max Kaplan te vinden dat hij overleed op 16 maart 1930. Dat was een half jaar voor de geboorte van de kleinzoon die naar hem vernoemd is. De plaats van overlijden van Max Kaplan is Amsterdam, maar het gezin woonde toen in Eindhoven. Moeder Elisabeth en dochter Emelia verhuisden op 28 december 1931 vanuit Eindhoven naar Den Haag en gingen wonen aan de Riemerstraat 73. Op 1 december 1938 verhuisden ze naar de Obrechtstraat 197 in Den Haag.

Emelia met hond Wilson. 

Op 13 november 1942 maakte Emelia Kaplan in kamp Westerbork een einde aan haar leven, ‘onder druk van de omstandigheden’.

Op haar grafsteen is het volgende te lezen:

OP 27 JULI 1992 VONDEN WIJ
STANS EN MAX
DE LAATSTE RUSTPLAATS
VAN ONZE LIEVE TANTE
EMELIA JENNY
KAPLAN
Emelia Kaplan kwam op 7 november 1942 in kamp Westerbork terecht. De omstandigheden waarin dit gebeurde zijn onbekend. Evenals hoe het met haar moeder en broer en zijn gezin is gegaan.

Op 13 november 1942 maakte Emelia Kaplan in kamp Westerbork een einde aan haar leven, ‘onder druk van de omstandigheden’.
De Ambtenaar van de Burgerlijke Stand van de gemeente Westerbork schreef haar overlijdensakte:

Heden, veertien November negentienhonderd twee en veertig 1942 verscheen voor mij, Ambtenaar van de Burgerlijke Stand der gemeente Westerbork
Schol, Jacob, oud drie en vijftig jaren, Commandant van het Lager Westerbork,
die verklaarde daarvan uit eigen wetenschap kennis dragende, dat op dertien November deze jaren des namiddags te acht driekwart uur in deze gemeente is overleden
Emelia Jenny Kaplan, oud vijfendertig jaar en zonder beroep, geboren te Amsterdam op acht en twintig December negentien honderd zes wonende te ’s Gravenhage, ongehuwde dochter van Kaplan, Max overleden en van Verkozen, Elisabeth, verdere gegevens onbekend.

Om onduidelijke redenen is het stoffelijk overschot van Emelia Kaplan niet ter aarde besteld op de begraafplaats van Assen, zoals toen de gewoonte was, maar begraven op het kerkhof van de gemeente Westerbork.

Op haar grafsteen is het volgende te lezen:

OP 27 JULI 1992 VONDEN WIJ
STANS EN MAX
DE LAATSTE RUSTPLAATS
VAN ONZE LIEVE TANTE
EMELIA JENNY
KAPLAN
GEB: 28-12-1906
OVL: 12-11-1942
IN KAMP WESTERBORK

Max en Stans zijn naar alle waarschijnlijkheid de kinderen van de broer van Emelia, Fritz Kaplan. Ze zullen naar hun tante gezocht hebben, en haar hebben gevonden op de Oude Begraafplaats in Westerbork. De ware toedracht is onbekend.

De grafsteen van Emelia Jenny Kaplan op de Oude Begraafplaats te Westerbork

 

 

 

 

Foto's: privécollectie, Joods Monument

Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Oosthalen 8, 9414TG Hooghalen
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.