Emanuel van der Kaars

Emanuel van der Kaars werd geboren op 26 september 1886 in Lippenhuizen te Opsterland. Hij was de zoon van Jacobus van der Kaars, geboren op 18 mei 1848 te Gorredijk, en Mina van Oosten, geboren op 3 maart 1846 te Assen. Het was het tweede huwelijk van zijn vader. Zijn eerste vrouw overleed, 25 jaar oud, in het kraambed en de baby leefde ook maar kort. Uit het tweede huwelijk werden vijf kinderen geboren waarvan Emanuel, meestal Mennie genoemd, de één-na-laatste was. Het beroep van de vader van Emanuel van der Kaars was koopman. Hij handelde in dierenhuiden. Beide ouders overleden ver voor de oorlog.

                                       

Emanuel van der Kaars

Voornaam
Emanuel
Achternaam
van der Kaars
Geboortedatum
26 september 1886
Geboorteplaats
Lippenhuizen
Sterfdatum
19 november 1942
Sterfplaats
Auschwitz

Emanuels broer, Eliazer van der Kaars, die getrouwd was met Johanna Goldsmith, nam de zaak van zijn vader over. Emanuel van der Kaars had een psychische stoornis. Hij is nooit getrouwd geweest en woonde in bij zijn broer en diens vrouw. Dat adres is tegenwoordig bekend als Kerkewal 56. Op 7 september 1905 werd Emanuel opgenomen in het krankzinnigengesticht in Medemblik en op 15 maart 1909 ging hij naar Franeker, waar ook een krankzinnigengesticht was. Later woonde hij weer in bij zijn broer in Gorredijk alwaar iedereen Menny kende.

Menny dacht daar anders over: ‘Ze halen ons ook op.’ Menny bleek gelijk te hebben.

Eliazer maakte zich toen er tijdens de oorlog Joden verdwenen naar het Oosten voor de zogenoemde arbeidsinzet niet veel zorgen. In 1942 schijnt hij, toen 66 jaar oud, gezegd te hebben: ‘Ze pakken ons niet meer, wij zijn al zo oud.’ Zijn 10 jaar jongere broer Menny dacht daar anders over: ‘Ze halen ons ook op.’ Menny bleek gelijk te hebben.

Op 12 november 1942 kwam Emanuel van der Kaars met een transport van veel meer Joden uit Friesland met zijn broer en diens vrouw in kamp Westerbork terecht. De meeste mensen waren maar kort in het kamp en gingen vaak binnen enkele dagen alweer op transport. Zo ook Emanuel van der Kaars. Hij werd, tezamen met zijn broer en diens vrouw, met een transport van in totaal 761 personen gedeporteerd vanuit kamp Westerbork op 16 november 1942. Direct na aankomst in Auschwitz op 19 november 1942 werden ze alle drie vermoord. Emanuel van der Kaars is één van de 616 uit Friesland gedeporteerde Joden. Zijn naam staat op de namenwand in het Verzetsmuseum Friesland in Leeuwarden. 

Namenwand Verzetsmuseum Friesland

In 2016 zijn er voor de vermoorde Joodse inwoners van Gorredijk struikelstenen gelegd.

Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Oosthalen 8, 9414TG Hooghalen
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.