Elias Pakkedrager

Elias Pakkedrager werd op 27 maart 1905 in Hilversum geboren als zoon van Abraham Pakkedrager en Elisabeth Sluijs. Hij trouwde op 31 juli 1935 met Sara Slijper. Ze kregen drie kinderen, De oudste was Abraham, hij overleed in 1943 in Amsterdam toen hij werd geraakt door een scherf van luchtafweer geschut. De tweede zoon was Yehuda, het jongste kind was dochter Elishewa.

Elias Pakkedrager

Voornaam
Elias
Achternaam
Pakkedrager
Geboortedatum
27 maart 1905
Geboorteplaats
Hilversum
Sterfdatum
20 april 1945
Sterfplaats
Bergen-Belsen

Elias was drs. in wis- en natuurkunde. Ook was Elias imker van de vereniging tot bevordering der bijenteelt. Elias werkte als leraar wis- en natuurkunde aan de Joodse HBS en het Nederlands Israelitisch Seminarium in Amsterdam. Hij woonde aan de Waalstraat 96II in Amsterdam. Door collega’s en leerlingen werd hij Elie P. genoemd. Nooit werd er vergeefs een beroep op hem gedaan, hij stond altijd voor iedereen en allen klaar. Met zijn kennis en hulpvaardigheid, maar ook met zijn handigheid op gebied van techniek. Zonder enige ophef gaf hij uren van zijn kostbare tijd aan anderen.

De bezettingsjaren waren voor hem buitengewoon moeilijk. Zijn oudste zoontje werd in 1943 door een bomscherf getroffen en gedood. In zijn huis ving hij vele vluchtelingen en evacuees op, maar hij klaagde nooit. Pakkedrager was een overtuigd zionist en een van de beste jeugdleiders van deze beweging. Door zijn vriendelijkheid, geestige welsprekendheid en volstrekte betrouwbaarheid wist hij jongeren te boeien en voor zich te winnen. Door zijn kennis en werkkracht werd hij bijzonder gewaardeerd.

De razzia van 29 september 1943 was de laatste razzia in Amsterdam waarbij Joden opgepakt werden om gedeporteerd te worden tijdens de Holocaust. Na deze razzia werd Amsterdam door de Duitse bezetter Judenrein verklaard.

De razzia van 29 september 1943 was de laatste razzia in Amsterdam waarbij Joden opgepakt werden om gedeporteerd te worden tijdens de Holocaust. Na deze razzia werd Amsterdam door de Duitse bezetter Judenrein verklaard. Bij de razzia werden 5.000 personen opgepakt en via het Amstelstation naar kamp Westerbork getransporteerd, waaronder ook alle medewerkers en het bestuur van de Joodse Raad voor Amsterdam. Het Joodse leven in Nederland hield vanaf deze datum voorlopig op te bestaan. Het laatste nummer van Het Joodsche Weekblad verscheen op 28 september.

Bij deze razzia is ook Elias Pakkerdrager, zijn vrouw Sara en hun twee kinderen opgepakt. Elias verbleef in barak 70. Eind december verstuurde hij nog brieven vanuit het kamp aan bekenden. Aan het begin van het nieuwe jaar, op 11 januari 1944, moest het gezin Pakkedrager op transport. Bergen-Belsen was de bestemming. Sara kwam om in dat kamp op 29 december 1944. Elias zelf overleed kort na de bevrijding op 20 april 1945. Hij is 40 jaar oud geworden.

De twee kinderen Yehuda en Elishewa overleefden het kamp Bergen-Belsen. Met de overwinning van de geallieerden in zicht, kwamen ze terecht in de ‘verloren trein.’ Na de bevrijding van deze trein door de Russen kwamen ze bij familie terecht.

Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Oosthalen 8, 9414TG Hooghalen
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.