Dora Natt

Op 4 januari 1939 kwam Dora Natt met een kindertransport vanuit Berlijn aan in Nederland. Ze was toen dertien jaar. Haar twee jaar oudere broer Artur Meinhard Natt was haar voorgegaan. Hij was, met nog twee andere jongens, illegaal naar Nederland gevlucht.
Volgens de documenten wilden de ouders van deze kinderen emigreren naar Amerika of Engeland, maar hadden de middelen niet. Het hele gezin is, op verschillende momenten, vermoord in de Holocaust.

Dora Natt

Voornaam
Dora
Achternaam
Natt
Geboortedatum
24 april 1925
Geboorteplaats
Berlijn, Duitsland
Sterfdatum
30 september 1942
Sterfplaats
Auschwitz

Dora Natt werd op 24 april 1925 geboren in Berlijn. Haar broer Artur Meinhard was twee jaar eerder, op 9 maart 1923, ter wereld gekomen, ook in Berlijn. Hun ouders waren Kalman Natt (17 december 1892, Chrzonow, Polen) en Erna Natt- Haber (25 mei 1901, Gwozez, Polen). Vader Kalman was kleermaker, en het gezin woonde aan de Strassburgstrasse 59 in Berlijn.

Artur, Dora’s oudere broer, deed, samen met nog twee andere jongens vijf pogingen om naar Nederland te vluchten, pas de zesde keer lukte het. Op 13 december 1938 kwam hij aan in Amsterdam, waar hij aan de Zeeburgerdijk 321 in quarantaine moest. Na twee weken ging hij naar Koloniehuis Sonsbeek in Arnhem.

Dora's broer Artur

Dora kwam drie weken na haar broer met een kindertransport ook in Nederland aan. Dat was op 4 januari 1939. Zij werd geplaatst in Rivierenhuis De Steeg, Hoofdstraat 10 in Rheden.

Rivierenhuis De Steeg

Dora verbleef daar vier maanden, ze verhuisde vervolgens naar Quarantaine Beneden Heijplaat in Rotterdam, om een maand later naar het huis Achterklooster, ook in Rotterdam te vertrekken.
Daar verbleef ze een klein jaar, om vervolgens op 17 april 1940 naar Huize Kraaybeek in Driebergen te verhuizen.
Binnen een maand was ze daar weer weg. Uiteindelijk kwam ze, via een verblijf van een paar weken aan de Oostelijke Handelskade in Amsterdam, in het Meisjesweeshuis in Amsterdam terecht. Dat was op 12 juni 1940. Dora was toen 15 jaar.

Meisjesweeshuis te Amsterdam

Ook Artur woonde op verschillende adressen. Broer en zus zijn twee keer korte tijd in hetzelfde tehuis geweest: dat was tussen november 1939 en maart 1940 in Achterklooster in Rotterdam en daarna een kleine maand in Huize Kraaybeek te Driebergen. Artur ging daarna via een ander tehuis naar het Jongenshuis in Arnhem.

Op 4 mei 1940, dus een kleine week voor de oorlog uitbrak, werd voor Dora op medisch advies voor twee weken een plaatsing in ‘Huize Beatrix’ in Noordwijk aan Zee aangevraagd. Dora had ‘eenigen tijd zeelucht en extra verzorging’ nodig.

Op 4 mei 1940, dus een kleine week voor de oorlog uitbrak, werd voor Dora op medisch advies voor twee weken een plaatsing in ‘Huize Beatrix’ in Noordwijk aan Zee aangevraagd. Dora had ‘eenigen tijd zeelucht en extra verzorging’ nodig. Dit te meer omdat haar broer Artur open T.B.C. had en er moest voor Dora’s gezondheid ‘bijzonder worden opgepast’.
Het is bekend dat Artur in maart 1940, voor zijn komst naar Huize Kraaybeek, wegens longontsteking opgenomen is geweest in het Israëlisch Ziekenhuis te Rotterdam.

Op 21 april 1941 vond er een drama plaats. Artur, inmiddels wonend in Arnhem, had, volgens onderstaand krantenbericht, in een badinrichting het dienstwapen van een politiebeambte gestolen. Als straf werd Artur hiervoor onverbiddelijk geëxecuteerd.

Het is niet meer na te gaan of Dora op de hoogte werd gesteld van de moord op haar broer. Evenmin is niet bekend of Dora en Artur wisten dat hun vader Kalman Natt al op 14 februari 1940 omgekomen was in Sachsenhausen. Hij werd 47 jaar.

Het laatst bekende woonadres van Dora was bij de familie Druyf aan de Hacquartstraat 19 in Amsterdam. Daar verbleef ze vanaf 30 januari 1942. Dora was toen ruim 16 jaar. Het valt aan te nemen dat ze bij deze familie in dienst ging. Misschien ook wel als keuken-werkmeisje, zoals in deze advertentie van april 1930 door mevrouw Druyf gevraagd werd.

9-4-1930

Dora Natt is met het allereerste transport dat uit kamp Westerbork vertrok, afgevoerd naar Auschwitz. Ze zal een oproep gehad hebben voor de Arbeitseinsatz in Duitsland. Ze was een van de vele Duitse en Oostenrijkse vluchtelingen die deze oproep hadden gekregen, er moest voldaan worden aan het bevel om ervoor te zorgen dat er 1000 Joden naar kamp Westerbork kwamen, met de bedoeling om weggevoerd te worden naar Auschwitz.

Ze is op 15 juli met de trein vanuit Amsterdam aangekomen op het station in Hooghalen. Daar moest ze haar bagage achterlaten en, om geregistreerd te worden, lopen naar kamp Westerbork. Vervolgens liep iedereen weer terug en vertrok de groep met dezelfde trein naar Auschwitz.
De reis duurde drie lange, zware dagen. De trein stopte ten slotte een stuk voor Auschwitz. Daar vond de selectie plaats, het grootste deel van de gedeporteerden werd geselecteerd om te werken, de rest werd meteen naar de gaskamers gebracht.

Dora heeft Auschwitz niet overleefd. Ze zal bij de groep gehoord hebben die werd geselecteerd om te werken, maar overleed al vrij snel. Haar sterfdatum is vastgesteld op 30 september 1942. Dora Natt werd 17 jaar.

Als laatste van deze familie werd Dora’s moeder Erna Natt-Haber vermoord. Zij werd op 12 januari 1943 naar Auschwitz getransporteerd, waar ze op 19 januari 1943 om het leven werd gebracht. Ze werd 41 jaar.

Bronnen:  https://www.dokin.nl/deceased_children/dora-natt-born-24-apr-1925/    https://www.joodsmonument.nl/nl/page/178376/dora-natt

Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Oosthalen 8, 9414TG Hooghalen
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.