
Het echtpaar Marcus en Naatje Denneboom had een stoffenzaak aan de Marktstraat in Assen. De rest van het inkomen verdiende Marcus uit zijn werk als agent voor levensverzekeringsbedrijven. Tijdens de grote razzia in Assen op 2 oktober 1942 werden Marcus, Naatje en hun kinderen Carry (17) en Bram (15) opgepakt en naar kamp Westerbork overgebracht. Op 12 oktober werden Naatje en haar dochter in Auschwitz vermoord. Marcus en zijn zoon moesten werken in Auschwitz en stierven waarschijnlijk als gevolg van ontbering en uitputting. Voor beide is de sterfdatum 31 januari 1943.
De familie Denneboom uit Assen
- Voornaam
- Marcus
- Achternaam
- Denneboom
- Geboortedatum
- 17 december 1891
- Geboorteplaats
- Beilen
- Sterfdatum
- 31 januari 1943
- Sterfplaats
- Auschwitz
Marcus Denneboom werd op 17 december 1891 in Beilen geboren. Hij trouwde op 16 april 1920 met Naatje Nathan.
Naatje Denneboom-Nathan (collectie HcKW)
Zij was op 17 maart 1891 in Vries geboren. Het stel kreeg twee kinderen, dochter Carolina (Carry, geboren op 26 februari 1925) en zoon Abraham Mozes (Bram, geboren op 6 april 1927).
Carry en Bram
(Bron: De Joodse Gemeente Assen - Hulst en Luning)
Marcus en Naatje woonden aan de Rolderstraat 5 en hadden een zaak in de Marktstraat (Het Stoffenhuis). Naatje was coupeuse en ontwierp, maakte en verkocht hoeden.
Overvol Westerbork
Tijdens de grote razzia in de nacht van 2 oktober 1942 werd het gezin opgepakt. Nederlandse politieagenten in Duitse vrachtwagens haalden vrijwel alle Joodse inwoners van Assen uit hun huizen. Ze werden verzameld op het plein van de Noordersingelschool.
Carry op een schoolfoto
(Bron: De Joodse gemeente Assen - Hulst en Luning)
Vandaar werden ze naar kamp Westerbork gebracht. Daar verbleven op dat moment ruim vijftienduizend mensen. Het was er overvol; velen hadden zelfs geen slaapplek en er was onvoldoende eten. Marcus werd daar op 4 oktober 1942 ingeschreven. In deze periode vertrokken er tweemaal per week treinen naar Auschwitz. Op 9 oktober stond de familie Denneboom op de transportlijst. De reis naar het vernietigingskamp was onmenselijk en duurde drie dagen. Op de dag van aankomst, 12 oktober 1942, werden Naatje en haar dochter Carry om het leven gebracht. Marcus en zijn zoon Bram werden geselecteerd om te werken in het kamp en stierven in de periode daarna.
Struikelstenen aan de Marktstraat (bron: https://www.assen.nl/struikelstenen)