David Magnus

David Magnus is geboren op 21 juli 1918 in Smilde. Hij was de zoon van Mozes Magnus (geboren 14 januari 1875 te Bovensmilde) en Rientje van der Wijk (geboren 6 april 1874 te Veendam). David was enig kind en woonde zijn hele leven bij zijn ouders in Smilde aan de Kanaalweg, dichtbij de Grietmansbrug. Daar hadden zijn ouders een slagerij. David werkte ook mee in deze slagerij. Ze verkochten onder andere schapenvlees. Hun vervoermiddel was een fiets met een rieten mand er voorop.

Op de foto: in de cirkel: David op het koninginnefeest in 1928.

David Magnus

Voornaam
David
Achternaam
Magnus
Geboortedatum
21 juli 1918
Geboorteplaats
Smilde
Sterfdatum
30 september 1942
Sterfplaats
Auschwitz

Vanaf 1860 was het aantal Joodse inwoners in Smilde gedaald en bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog bestond de Joodse gemeenschap nog maar uit 14 personen, verdeeld over 4 gezinnen. De synagoge in Smilde werd niet meer gebruikt, omdat er voor een dienst minimaal 10 Joodse mannen nodig zijn. De Joden in Smilde waren daarom aangewezen op de synagoge in Assen. David was ook in Assen naar school geweest.
Met enkele anderen moest David zich op 17 augustus 1942 melden voor overbrenging naar het Joodse werkkamp Ruinen. Hij was er maar één nacht en werd toen met een groep mannen doorgestuurd naar kamp Westerbork.

Na een half uur lopen richting kamp Westerbork zagen ze kampbewoners die bezig waren met de aanleg van de spoorlijn naar het kamp en nog weer 45 minuten later kwam de groep aan in het kamp.

Eén van de mannen uit de groep die later uit kamp Westerbork wist te ontsnappen en de oorlog overleefde, verklaarde dat de mannen vanuit werkkamp Ruinen te voet naar station Hoogeveen moesten, van daar per trein naar Hooghalen en vervolgens weer te voet naar kamp Westerbork. Na een half uur lopen richting kamp Westerbork zagen ze kampbewoners die bezig waren met de aanleg van de spoorlijn naar het kamp en nog weer 45 minuten later kwam de groep aan in het kamp.

Precies een week nadat David Smilde had verlaten liet hij ook Nederland achter zich. Met het 13e transport van Westerbork naar Auschwitz op maandagmorgen 24 augustus 1942 vertrok David. Hij meldde zich vrijwillig aan voor dit transport, zo staat op de transportlijst. Waarschijnlijk heeft dat er mee te maken dat er bekenden/familieleden op de transportlijst stonden en dat men bij elkaar wilde blijven. David is bij aankomst in Auschwitz geselecteerd voor werk. De omstandigheden waren onmenselijk en velen overleefden maar kort. De sterfdatum van David Magnus is 30 september 1942.

Zijn ouders werden begin oktober 1942 met de andere Joodse inwoners van Smilde naar Westerbork gebracht en doorgestuurd. Nog diezelfde maand zijn beiden in Auschwitz vermoord.

Joods monument in Smilde

Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Oosthalen 8, 9414TG Hooghalen
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.