David Ezechiel Cohen

David Ezechiel Cohen werd op 1 augustus 1882 in Arnhem geboren. Hij was een zoon van Ezechiel Godert Cohen en Ester Abraham. David Ezechiel Cohen studeerde geneeskunde in Amsterdam en legde op 15 februari 1913 het artsexamen af. Op 18 december 1913 promoveerde hij in Amsterdam op het proefschrift 'Over de topographie van het in atrophische ogen gevormde been'. Hierna specialiseerde hij zich in de huid- en geslachtsziekten.

David Ezechiel Cohen

Voornaam
David Ezechiel
Achternaam
Cohen
Geboortedatum
01 augustus 1882
Geboorteplaats
Arnhem
Sterfdatum
10 september 1943
Sterfplaats
Auschwitz

Hij woonde en praktiseerde aan de Keizersgracht 748 te Amsterdam en hield tevens spreekuur in de Pretoriusstraat 18 te Amsterdam. David Ezechiel Cohen schreef een aantal medisch-historische artikelen, onder meer over de vroegere Amsterdamse artsen, over de Joodse chirurgijns in Amsterdam, over de vroegere Amsterdamse Joodse apothekers en over de Joodse geneeskundigen in de Noordelijke Nederlanden vóór 1600. Hij verrichtte veel werk voor de oprichting van een Joods Historisch Museum in Amsterdam, dat in 1932 werd verwezenlijkt. 

Praktijk aan de Keizersgracht 748

Hij verrichtte veel werk voor de oprichting van een Joods Historisch Museum in Amsterdam, dat in 1932 werd verwezenlijkt.

Polikliniek aan de Pretoriusstraat

Hij huwde op 3 mei 1921 met de lerares geschiedenis Sophia Louisa de Sterke (31 jaar), dochter van Carel de Sterke en Rosette de Beer. Zij kregen twee kinderen. In 1923 werd Ezechiel Govert David geboren. In 1924 werd hun tweede zoon geboren, Carel Lodewijk David.
Het gezin zat tijdens de oorlog ondergedoken. David en Sophia zijn verraden en opgepakt. Op 7 augustus 1943 kwamen ze aan in kamp Westerbork. Ze kregen een plek in barak 67, de strafbarak. Transport naar Auschwitz volgde op 7 september 1943. David Cohen en zijn echtgenote werden op 10 september 1943 in Auschwitz vermoord. Hun zoons overleefden in onderduik en vertrokken later naar Amerika.

Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Oosthalen 8, 9414TG Hooghalen
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.