Clara Rozetta den Hartog

Clara Rozetta den Hartog werd geboren op 22 februari 1920 in Oss. Haar vader, Simon den Hartog, werd geboren in Alblasserdam op 17 april 1892 en was fabrieksdirecteur. Hij was getrouwd met Elvira Clara Goudsmit, geboren op 5 april 1890 in Venlo. Clara had een oudere broer Joël Charles, geboren in 1919. Het gezin woonde aan de Molenstraat 69 in Oss. 

Clara Rozetta den Hartog

Voornaam
Clara
Achternaam
den Hartog
Geboortedatum
22 februari 1920
Geboorteplaats
Oss
Sterfdatum
13 oktober 1943
Sterfplaats
Sobibor

 Clara is op 12 februari 1943 vanuit de gevangenis naar kamp Vught overgebracht. Waarschijnlijk had ze ondergedoken gezeten, was ze opgepakt en daarom gevangengezet. Vanuit Vught is ze op 31 maart 1943 doorgestuurd naar kamp Westerbork. Ze kreeg een plek in barak 57.

Bij aankomst in Sobibor hoorde ze waarschijnlijk tot een kleine groep jonge en ongetrouwde vrouwen die geselecteerd werden voor werk in Sobibor.

In Westerbork is ze maar kort geweest, want op 6 april 1943 volgt transport naar Sobibor. Op de transportlijst staat Clara aangemerkt als strafgeval, waarschijnlijk omdat ze een opgepakte onderduikster was. Bij aankomst in Sobibor hoorde ze waarschijnlijk tot een kleine groep jonge en ongetrouwde vrouwen die geselecteerd werden voor werk in Sobibor. De meeste van deze vrouwen moesten helpen bij het sorteren van kleding. Clara den Hartog is uiteindelijk omgekomen in Sobibor op 13 oktober 1943, een dag voordat daar de opstand uitbrak. Volgens ooggetuigen is ze doodgeschoten. Clara was toen 23 jaar. Haar ouders en broer hebben de oorlog overleefd.

Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Oosthalen 8, 9414TG Hooghalen
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.