Charles Trijbits

Charles Trijbits is geboren in Groenlo op 25 juni 1890. Zijn achternaam is een afgeleide van de plaats Tröbitz in de Duitse deelstaat Brandenburg. Het was de geboorteplaats van zijn over-over-overgrootvader. Charles Trijbits werd tijdens de oorlog gedeporteerd, maar in zijn geval was dat vanuit België. Charles was de zoon van Leo (Eleazer) Trijbits (1864-1931), handelaar in huiden, en Carolina Mogendorff (1859-1943). Hij had een broer genaamd Isaac en een zuster genaamd Susanna. Charles Trijbits woonde enkele jaren in de Verenigde Staten, trouwde daar, maar verloor zijn vrouw al snel door ziekte in 1924. 

Charles Trijbits

Voornaam
Charles
Achternaam
Trijbits
Geboortedatum
25 juni 1890
Geboorteplaats
Groenlo
Sterfdatum
15 augustus 1942
Sterfplaats
Auschwitz

Na dat tragische gebeuren keerde hij terug naar Nederland en trad opnieuw in het huwelijk. Op 4 maart 1926 trouwde hij in Aalten met Johanna Gans, die was geboren in Aalten op 24 februari 1900. Het echtpaar ging wonen in Zutphen, waar op 8 juni 1927 hun eerste zoon Leo Jacob werd geboren.

Echtgenote Johanna en zoon Leo

Het 'verloren transport'

De plaats Tröbitz  is verbonden met de geschiedenis van kamp Westerbork en de Jodenvervolging omdat daar op 23 april 1945 het ‘verloren transport’ werd bevrijd door de Russen. Deze trein met ongeveer 2500 gevangenen was uit Bergen-Belsen vertrokken, met als eindbestemming Theresienstadt, kort voor de bevrijding van dat kamp en had, vanwege de oprukkende geallieerde troepen, dagenlang door Duitsland heen en weer gereden. Toen het transport uiteindelijk definitief stilhield in Tröbitz en werd bevrijd, bleken honderden gevangenen al te zijn overleden en ook naderhand bezweken nog velen. Onder hen ook veel mensen die vanuit Nederland waren gedeporteerd.  

Charles was handelaar in dierenhuiden van beroep. Eind 1927 verhuisde het gezin naar Hilversum en ging wonen op het adres Jonkersweg 5c. In Hilversum werd op 1 juni 1928 een tweede zoon, Jacques, geboren.
Op 29 november 1929 verhuisde het gezin naar Antwerpen en ging wonen op het adres Bacchuslaan 11 te Berchem. Tijdens de oorlog kregen zij te maken met de maatregelen tegen Joden en in een vroeg stadium ging het gezin, waarschijnlijk vanuit de Kazerne Dossin in Mechelen (in België gebruikt als doorgangskamp), op transport naar Auschwitz. Vanaf augustus 1942 vertrokken er twee transporten per week vanuit deze Kazerne, met 1000 Joden, naar het oosten. Zo ook op 15 augustus 1942. Charles, Johanna, Leo Jacob en Jaques Trijbits werden gedeporteerd naar Auschwitz en zijn daar kort na aankomst vermoord. Charles werd 52 jaar.

Woonadres familie Trijbits

 

Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Oosthalen 8, 9414TG Hooghalen
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.