Chajjiem Colthof

Chajjiem Colthof werd op 1 maart 1942 in Oss geboren als zoon van Israël en Marianne Colthof. Het jongetje kwam in april 1943 in kamp Vught aan met zijn familie, werd daar ziek en overleed er later die maand. Zijn ouders en zus werden na zijn overlijden doorgestuurd naar Westerbork en Sobibor.

Chajjiem Colthof

Voornaam
Chajjiem
Achternaam
Colthof
Geboortedatum
01 maart 1942
Geboorteplaats
Oss
Sterfdatum
27 april 1943
Sterfplaats
kamp Vught

Vader Israël Colthof werd geboren op 13 augustus 1906 in Roermond. Hij was de vierde van acht kinderen in het gezin van Aaron Colthof en Esther Hirsch. Israël was kantoorbediende van beroep en tevens was hij leider van de jeugdsynagoge.

Israël Colthof trouwde op 24 december 1936 in Oss met Marianne Frank. Marianne was geboren op 24 februari 1909 in Hilversum, aan de Spoorstraat nummer 32. Marianne kwam uit een gezin van vijf. Vader Herman Frank verhuisde samen met zijn echtgenoot, en moeder van Marianne, Rebekka Philips, naar Hilversum omstreeks 1890. Marianne was de oudste dochter van het echtpaar. Na haar kwamen nog Philip en Alida. Omstreeks 1926 was Marianne leerling op de HBS, dit was een school in Hilversum. Deze school bestaat vandaag de dag nog steeds, tegenwoordig is de naam het “A. Roland Holst College”. Marianne haalde haar HBS-diploma en deed later de cursus Duitse Handelscorrespondentie.

Het echtpaar Colthof woonde in Oss op het adres Goudmijnstraat 51. Bijna drie jaar na hun trouwen werd hun zoon Aäron Sjoloum geboren. Het jongetje stierf al na enkele dagen. Marianne en Israël kregen na deze tragische gebeurtenis nog twee kinderen, een meisje en een jongen: Judith, van 3 november 1940, en Chajjiem, geboren op 1 maart 1942.

Tijdens de oorlog kreeg ook het jonge Joodse gezin Colthof steeds meer te maken met de beperkende maatregelen van de bezetter. Vanwege de functie van Israël kan het gezin zich eerst nog een tijdje veilig wanen, maar op 9 april 1943 moest de familie Colthof naar kamp Vught. In het kamp werd het gezin van elkaar gescheiden. Israël kwam in een andere barak dan Marianne en de kinderen terecht. In de barakken was het stoffig en benauwd en was er weinig frisse lucht. Chajjiem, net één jaar oud, kreeg een longontsteking. Er waren weinig medische middelen en ook de slechte levensomstandigheden zorgden ervoor dat het al snel slechter ging met het jongetje. Chajjiem stierf in kamp Vught op 27 april 1943 om 4 uur ‘s middags. Wanneer Israël op de hoogte is gebracht van de dood van zijn zoon is niet bekend.

Over Chajiem Colthof is ook te lezen op de website van Nationaal Monument Kamp Vught:
https://nmkampvught.nl/ontdekken/het-verhaal/vermoord-in-vught/colthof-chajjiem/

Chajjiem stierf in kamp Vught op 27 april 1943 om 4 uur ‘s middags.

Op 7 juni 1943 moesten Israël, Marianne en Judith met de zogenaamde kindertransporten mee vanuit Vught naar kamp Westerbork. Israël moest direct weer verder. Met het transport van 8 juni 1943 vertrok hij naar Sobibor.

Waarom hij wel op de transportlijst stond en zijn vrouw en dochter niet, is onbekend. Bekend is dat bijna alle kinderen en ouders die aankwamen vanuit Vught meteen zijn doorgestuurd met uitzondering van de zieken. Misschien was Judith ziek en daarom met haar moeder teruggesteld van transport. Van Marianne is bekend dat ze in Westerbork verbleef in barak 62. Uiteindelijk gingen moeder en dochter 1,5 maand later alsnog dezelfde weg.

Op 20 juli 1943 vertrokken ze naar Sobibor en werden daar bij aankomst op 23 juli 1943 vermoord. Israël Colthof was toen al meer dan een maand dood. Hij is in Sobibor vermoord op 11 juni 1943.

In 2011 zijn er in Oss struikelstenen geplaatst voor het gezin Colthof.

Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Oosthalen 8, 9414TG Hooghalen
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.