Catharina Aussen

Catharina Aussen is geboren in Amsterdam op 20 oktober 1937 als dochter van Leon Aussen en Roza Kleerekoper.
Catharina is geboren aan de Jodenbreestraat 21 waar haar vader en moeder op dat moment inwonen bij de ouders van Roza Kleerekoper, die op dit adres een lunchroom runnen. Op 5 juni 1939 wordt haar broertje Alfred geboren. Daarna verhuist het gezin op 4 mei 1941 naar de Nieuwe Uilenburgerstraat 80 hs. waar op 4 oktober haar zusje Margaretha Bertha wordt geboren. De ouders van moeder Rosa komen op 1 augustus 1942 ook bij hen inwonen.

Catharina Aussen

Voornaam
Catharina
Achternaam
Aussen
Geboortedatum
20 oktober 1937
Geboorteplaats
Amsterdam
Sterfdatum
10 september 1942
Sterfplaats
Auschwitz

Na het invoeren van de Jodenster en vele andere beperkende maatregelen beginnen in de zomer van 1942 de eerste deportaties van Joden. Joden moeten zich melden, zogenaamd voor tewerkstelling in Duitsland. Ze krijgen een lijstje met wat ze mee moeten nemen. Ondanks harde dreigementen melden veel mensen zich niet. Zij worden daarop bij razzia's zomaar uit hun huizen gehaald. De Amsterdamse Joden worden voor een groot deel verzameld in de Hollandsche Schouwburg.

Catharina is 4 jaar oud geworden.

Zo wordt ook de hele familie Aussen opgepakt en overgebracht naar kamp Westerbork waar ze op 6 september aankomen. In dit kamp zijn ze maar een dag geweest, want op 7 september 1942 volgt transport naar Auschwitz.
Direct na aankomst op 10 september zijn Catharina, Alfred, Margaretha, hun moeder en opa en oma vermoord. Vader Leon is uiteindelijk omgekomen in Seibersdorf. Zijn sterfdatum is 31 maart 1943. Catharina is 4 jaar oud geworden.

Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Oosthalen 8, 9414TG Hooghalen
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.