Bram Leefsma

Abraham Benedictus Leefsma werd op 11 februari 1909 geboren in Noordhorn. Zijn vader heette Gerrit Leefsma, zijn moeder Reina van Dam. Bram (zoals veel mensen hem noemden) was open, gastvrij en vriendelijk. Hij hield van korfbal, klaverjassen, biljarten en zeilen. Het gezin verhuisde naar Gorredijk, naar de Oppewal. Daar woonde hij de rest van zijn leven. Hij trouwde met Matje Wolf op 5 juni 1938 en kreeg een zoon genaamd Isac.

Bram Leefsma

Voornaam
Abraham Benedictus
Achternaam
Leefsma
Geboortedatum
11 februari 1909
Geboorteplaats
Noordhorn
Sterfdatum
07 februari 1945
Sterfplaats
Gross Rosen

Isac werd geboren op 28 april 1940. Het gezin behoorde tot de Joodse gemeenschap van Gorredijk, maar Bram was niet streng religieus. Zijn oom Jozef Heiman Leefsma had sinds 1936 een manufacturenzaak in Gorredijk. Bram kwam in deze zaak te werken. Bram vertrok vrijwillig naar kamp Westerbork om daar te gaan werken. Hij geloofde dat als hij daar ging werken zijn vrouw en zoon dan niet naar kamp Westerbork hoefden te komen.

Hij schreef brieven waarin hij vertelde dat ze weg moesten blijven van Westerbork.

Hij schreef brieven waarin hij vertelde dat ze weg moesten blijven van Westerbork. Ook schreef hij brieven aan de pleegmoeder van Isac. De meeste brieven werden uit het kamp gesmokkeld, omdat ze anders niet door de censuur zouden komen. Ze worden tegenwoordig bewaard in het archief van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Ook zijn daar foto’s, het trouwboekje en andere zaken te vinden.

Op 22 oktober 1942 moest Abraham Leefsma op transport naar Polen. Abraham heeft nog geprobeerd werk te vinden in kamp Westerbork, zodat hij niet op transport zou moeten. Dat is niet gelukt. Abraham kwam in een arbeidskamp terecht. Eind december 1942 vertrok hij richting Ottmuth en daarna weer verder. Abraham is uiteindelijk omgekomen in Gross Rosen. Zijn overlijdensdatum is 7 februari 1945.

Abrahams vrouw zat ondergedoken. Zij werd verraden, opgepakt en uiteindelijk vermoord in Auschwitz op 31 augustus 1944. Isac zat ook ondergedoken, alleen apart van zijn moeder. Isac overleefde de oorlog. Op de foto staat Abraham met zijn zoontje op de arm.

Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Oosthalen 8, 9414TG Hooghalen
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.