Bloeme Bloemendal-van Beem

Bloeme van Beem, geboren op 4 mei 1920 in Amsterdam, is een dochter van Jonas van Beem, geboren 10 september 1891 en Esther Cohen, geboren 30 maart 1897 in Amsterdam. Twee jaar na Bloeme werd haar broertje Joseph geboren.

Bloeme Bloemendal-van Beem

Voornaam
Bloeme
Achternaam
Bloemendal-van Beem
Geboortedatum
04 mei 1920
Geboorteplaats
Amsterdam
Sterfdatum
22 oktober 1943
Sterfplaats
Auschwitz

Bloeme is op 11 februari 1942 in Amsterdam gehuwd met Harry Bloemendal. Het huwelijk werd gesloten in de synagoge aan de Rapenburgerstraat 173.


Rapenburgerstraat 173 tegenwoordig

Het echtpaar ging wonen in de Nieuwe Hoogstraat 15/2 in Amsterdam bij de ouders van Bloeme. In 1943 woonde Bloeme nog kort in de Jodenbreestraat en de Nieuwe Uilenburgerstraat. Bloeme werkte als regenjassenplakster.

Op 18 oktober 1943 ging Bloeme van Vught naar Westerbork waar ze maar een dag was.

Bloeme kwam op 11 maart 1943 in kamp Vught terecht en verbleef daar enkele maanden. Harry was al eerder opgeroepen voor een werkkamp en was later waarschijnlijk ondergedoken. Hij kwam op 23 september 1943 als strafgeval aan in Westerbork en kreeg een plek in barak 67. Op 18 oktober 1943 ging Bloeme van Vught naar Westerbork waar ze maar een dag was. Met het transport van 19 oktober 1943 vertrok ze samen met Harry naar Auschwitz.

Leraar klassieke talen Gabriël Italie verbleef op dat moment ook in kamp Westerbork en schreef in zijn dagboek op 19 oktober 1943:
“Het is de eerste 'transportdag' die ik hier meemaak. Het is ontzettend. Gisteren, in de loop van de dag, kwam volgens gebruik de trein binnen, bestaande uit 25 à 30 wagens, die afkomstig zijn uit verschillende landen. (...) In de loop van de nacht arriveert een transport uit Vught, dat meegaat en in de barakken worden de namen der deportandi afgeroepen. Dat moet een schokkend geval zijn. Men mag geen afscheid aan de trein nemen, maar moet tot 's morgens (plusminus) elf uur, wanneer het vertrek plaatsvindt, in of bij z'n barak blijven, tenzij men dienst heeft (...) Griezelig zijn de stoomfluitsignalen in de nacht, die de aankomst van het transport uit Vught en het bekendmaken der lijsten in de barakken aankondigen. Maar als de trein eenmaal weg is, wordt het leven weer gauw 'normaal'. Ieder heeft zijn eigen leed of zijn eigen hoop."

In Auschwitz is Bloeme op 22 oktober 1943 op 23-jarige leeftijd direct na aankomst vermoord. Harry werd geselecteerd voor werk en kwam later om. Zijn sterfdatum is 31 maart 1944, Auschwitz.

Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Oosthalen 8, 9414TG Hooghalen
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.