Betje Elkerbout-Bloemendal

Betje is het derde kind van Benjamin Bloemendal en Pietje Mendels. Zij werkt op het kantoor van de algemene handels- en kantoorbediendenbond Mercurius en wordt lid van de jeugdbond. Zij houdt van kamperen en toneelspelen. In 1936 leert zij Jo Elkerbout kennen in Zeist. Beiden verblijven in een sanatorium. Betje is overspannen en Jo herstellende van tuberculose.

Betje Elkerbout-Bloemendal

Voornaam
Betje
Achternaam
Elkerbout-Bloemendal
Geboortedatum
01 juli 1916
Geboorteplaats
Amsterdam
Sterfdatum
28 november 1944
Sterfplaats
Auschwitz

Zij verloven zich op 4 juli 1937 en trouwen op 27 oktober 1937. Ze gaan wonen op het adres Prins Bernardstraat 45 in Gorinchem. Tijdens de oorlog wordt de naam van deze straat veranderd in Burgemeester de Langestraat. In 1938 wordt hun eerste kind Reina geboren. In augustus 1940 hun tweede kind Benjamin.

De oorlogsjaren betekenen veel spanning voor Betje, die haar hele familie in Amsterdam heeft. Zij probeert zoveel mogelijk te helpen. Veel vrienden en familie vinden een onderduikadres in haar omgeving. In 1943 komen haar moeder Pietje en haar zuster Janny in Gorinchem onderduiken.

Veel van Pietjes kinderen zijn dan al opgehaald. Na verraad worden Pietje en Janny op 23 juli 1943 naar Westerbork gebracht en vandaar op 24 augustus 1943 naar Auschwitz. Zij worden daar bij aankomst op 27 augustus vergast.

De oorlogsjaren betekenen veel spanning voor Betje, die haar hele familie in Amsterdam heeft. Zij probeert zoveel mogelijk te helpen.

Betje en Jo worden gearresteerd en overgebracht naar het hoofdbureau van de gemeentelijke politie Rotterdam, bekend als Haagseveer. Als reden van hun arrestatie staat vermeld “Jodenbegunstiging”. Het opnamebriefje van Betje vermeldt een grote J . Begin augustus 1943 wordt zij opgenomen in het Zuiderziekenhuis. Gemengd gehuwd en zwanger hoopt zij op tijd papieren te krijgen om vrijgelaten te worden. Op 25 januari 1944 wordt haar derde kind Marjan geboren, genoemd naar haar zuster Marianne.

Een bijzonderheid is dat de naam Marianne niet wordt toegestaan vanwege de vrijheidsbetekenis.

             
Betje met dochter Marjan in het ziekenhuis in Rotterdam.
Haar laatste foto.

Op 1 maart 1944 gaat zij naar kamp Westerbork en vandaar zonder haar baby Marjan op 23 maart 1944 naar Auschwitz . De baby wordt een paar dagen na haar vertrek uit kamp Westerbork opgehaald door familie en overleeft de oorlog. Betje overlijdt in Auschwitz aan de gevolgen van uitputting en dysenterie.

                      Fragment uit de kampadministratie met het ontslag van baby Marjan uit kamp Westerbork.

Haar man, Jo Elkerbout, wordt op transport gesteld naar Vught, Amersfoort en Duitsland en weet in 1945, een paar maanden voor de bevrijding, uit het kamp te ontvluchten. Hij overleeft de oorlog.

Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Oosthalen 8, 9414TG Hooghalen
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.