Betje Boekbinder-Wijnberg

Moos Boekbinder en zijn vrouw Betje waren voor de oorlog welgestelde Joden in de Asser samenleving. Zij hadden een grote manufacturenwinkel in het centrum van Assen. Het paar woonde met hun twee kinderen in de Oranjestraat in Assen. Betje is op 2 oktober 1942 opgepakt en naar Kamp Westerbork gebracht. Haar man lag op dat moment in het Wilhelminaziekenhuis in Assen en hoefde daarom niet direct mee naar kamp Westerbork. Betje Boekbinder werd op 7 mei 1943 in Sobibor vermoord. Haar man dook, toen hij uit het ziekenhuis was ontslagen, onder en overleefde de oorlog.

Foto links: Betje Boekbinder-Wijnberg (uit: Alleen uit de oorlog - N. van der Oord)

Betje Boekbinder-Wijnberg

Voornaam
Betje
Achternaam
Boekbinder-Wijnberg
Geboortedatum
06 maart 1896
Geboorteplaats
Winschoten
Sterfdatum
07 mei 1943
Sterfplaats
Sobibor

Betje Wijnberg werd op 6 maart 1896 in Winschoten geboren.

Betje Boekbinder-Wijnberg
(uit: Alleen uit de oorlog - N. van der Oord)


Op 18 juni 1916 trouwde ze met Mozes Salomon Boekbinder (Moos), manufacturier van beroep. Het echtpaar woonde in de Oranjestraat 45 in Assen.

Moos Boekbinder (uit: Alleen uit de oorlog - N. van der Oord)

Toen de Duitsers in de oorlog begonnen met de Jodentransporten was Assen al snel aan de beurt. Op 2 oktober 1942 werden vrijwel alle 500 Joodse inwoners van de stad afgevoerd naar Westerbork. Betje Boekbinder kwam in barak 40 en later nummer 60 van kamp Westerbork. Zij hoopte dat ze weer snel naar haar man en kinderen kon, maar dat gebeurde niet.

Zij hoopte dat ze weer snel naar haar man en kinderen kon, maar dat gebeurde niet.


Rechts de manufacturenzaak in Assen
(uit: Alleen uit de oorlog - N. van der Oord)

Prov. Drentsche Courant, 7 mei 1932

Prov. Drentsche Courant, 31 december 1936

Naar Sobibor
Betje Boekbinder werd op 4 mei 1943 vanuit kamp Westerbork op transport gezet naar Sobibor. Daar werd ze, direct na aankomst op 7 mei 1943, 47 jaar oud, vermoord.

Haar man Moos Boekbinder, die op 6 december 1887 in Borger was geboren, werd op 8 maart 1943 uit het ziekenhuis ontslagen. Er lagen in die tijd meer Joden in het Wilhelminaziekenhuis. De directeur zorgde ervoor dat zij lange tijd daar konden blijven. Moos dook met hulp van het verzet op diverse plaatsen in Assen onder en wist zo de oorlog te overleven. Na de oorlog kwam hij in conflict met de burgemeester van Assen, die de woning van Moos had geconfisqueerd. Moos Boekbinder overleed op 26 september 1947 in Borger.

Van hun kinderen is bekend dat zoon Salomon (Salo), van 9 april 1917, omkwam in Auschwitz, terwijl dochter Hulda Boekbinder de oorlog overleefde.

Betje met Salo en Hulda (uit: Alleen uit de oorlog - N. van der Oord)

Salo verbleef tijdens de oorlog met zijn vrouw Aleida van Tijn (17-8-1917) in Chateauneuf- les- Baines in Frankrijk.

Aleida van Tijn

Daar was voor de oorlog een kuuroord en werden nu gevluchte Joden geïnterneerd. Salo wist met zijn vrouw te vluchten naar Zwitserland. Het stel werd opgepakt en door de gendarmes teruggebracht. Op 6 maart 1943 werd hij via het Franse doorgangskamp Drancy weggevoerd. Hij werd vermoord op 11 maart 1943 in Auschwitz op 25-jarige leeftijd.

Salo

Zijn vrouw overleefde de oorlog. Aleida van Tijn overleed op 100-jarige leeftijd in Assen. Dochter Hulda Boekbinder van 9 juli 1922 trouwde met Henk Mulder uit Assen. Zij overleed op 8 mei 2006 in haar geboorteplaats Assen.

Oranjestraat 45 in Assen tegenwoordig

Struikelsteen voor Betje Boekbinder in Assen

Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Oosthalen 8, 9414TG Hooghalen
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.