Bertha Slager

Bertha Slager is geboren op 2 september 1877 in Steenwijk. Ze was de dochter van David Slager en Betje Beddekoper. Haar ouders hadden een manufacturenzaak in de Gasthuisstraat in Steenwijk. Bertha had acht broers en zussen. De moeder van Bertha overleed toen Bertha 21 jaar was. Daarna verhuisde het gezin naar de Molenstraat. Ze hadden daar een handel in wild en gevogelte, huiden, wol en aanverwante artikelen.
Bertha en haar zus Veronika werkten in de huishouding en in de winkel.

Bertha Slager

Voornaam
Bertha
Achternaam
Slager
Geboortedatum
01 september 1877
Geboorteplaats
Steenwijk
Sterfdatum
25 januari 1943
Sterfplaats
Auschwitz

In november 1921 werd Bertha een tijdje verzorgd in het krankzinnigengesticht Bloemendaal in Loosduinen en na twee weken werd ze opgenomen in de Joodse krankzinnigeninrichting Het Apeldoornsche Bosch. Op 13 juli 1923 kwam ze terug naar Steenwijk. Nadat haar ouders overleden waren en oudere broers waren verhuisd, woonde Bertha met haar zus Veronika en haar broers Aron en Marcus in Steenwijk. Vanaf 1923 waren deze vier eigenaar van de zaak. Toen Aron en Marcus overleden, werd de winkel in 1932 gesloten. Bertha en Veronika verhuisden naar de J.H. Tromp Meesterstraat 8. Ze hadden een woning met zes kamers.

De spullen werden in beslag genomen en de NSB-burgemeester nam zijn intrek in het huis.

Op 28 oktober 1942 zijn Bertha en Veronika naar Apeldoorn verhuisd, waar ze beiden als patiënt werden opgenomen in het Apeldoornsche Bosch. Ze vroegen de voorzanger van de Joodse gemeente in Steenwijk om voor hun huis en hun spullen te zorgen. Maar op 4 november 1942 werd hun huis al ontruimd. De spullen werden in beslag genomen en de NSB-burgemeester nam zijn intrek in het huis.

In de nacht van donderdag 21 januari op vrijdag 22 januari 1943 is het Apeldoornsche Bosch ontruimd door de nazi’s. Bertha, Veronika en alle andere patiënten en 51 personeelsleden werden in de trein gezet en die vertrok direct naar Auschwitz. Daar kwam de trein op 24 januari aan. Direct na aankomst werden alle patiënten vermoord. Bertha Slager heeft geleefd van 2 september 1877 tot en met 25 januari 1943. Ze is dus 65 jaar geworden.

Gedenkteken in Steenwijk

In 2017 zijn er struikelstenen gelegd voor Bertha en Veronika Slager.

Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Oosthalen 8, 9414TG Hooghalen
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.