Bertha Nathan-Israel

Bertha Israel werd geboren op 15 januari 1891 in Trier (Duitsland). Ze trouwde met Siegmund Nathan en voordat ze in de jaren ’30 naar Nederland kwamen hadden ze een slagerij in Emmerich. Het echtpaar bleef kinderloos.

Bertha Nathan-Israel

Voornaam
Bertha
Achternaam
Nathan-Israel
Geboortedatum
15 januari 1891
Geboorteplaats
Trier
Sterfdatum
19 november 1942
Sterfplaats
Auschwitz

Uit informatie van haar broer Simon blijkt dat Bertha bij haar huwelijk 20.000 Goldmark had ingebracht. Ze kwam dus uit een welvarende familie en trouwde ook met iemand uit een vermogend gezin. Dezelfde Simon schreef verder naar de Nederlandse instanties na de oorlog dat ‘Bertha werkte in de slagerij van ´s ochtends tot ´s avonds’. Wellicht deed zij de organisatie en administratie. Tenslotte meldde Simon ook nog dat Bertha een boekhandel en uitgeverij in Kerkrade had die door haar alleen werden gerund. Een aanwijzing dat Bertha meer interesses had dan alleen de slagerij.

Het echtpaar Bertha en Siegmund Nathan, links op de foto

Naast haar werk in de slagerij had Bertha een boekhandel en uitgeverij in Kerkrade die ze alleen runde. Een aanwijzing dat Bertha meer interesses had dan alleen de slagerij.

Zij zal gelukkig geweest zijn met het gezamenlijke woningproject van haar man en haar neef Walter Schoemann aan de Burgemeester Waszinkstraat 73 (toen Hessellestraat) in Heerlen. Haar neef Walter woonde met zijn ouders Sally Schoemann en Juliana Schoemann-Israel in de buurtschap Rimburg bij Ubach over Worms. Ook zij waren uit Duitsland gevlucht. Het huis aan de Hessellestraat werd als belegging gezien en kon door meer dan één gezin bewoond worden. Zeer waarschijnlijk heeft Bertha in de eerste oorlogsjaren over dit huis gesproken met Erna Sara Kosterlitz, een vrijgezelle Joodse vrouw van midden twintig die ook in Kerkrade woonde. Erna was geboren in de omgeving van Auschwitz en was zeven jaar jonger dan Bertha´s neef Walter. Bekend is dat Erna Kosterlitz niet werd gearresteerd, administratief bekend stond als `voortvluchtig` en ondergedoken heeft gezeten op het adres Hessellestraat 73. Zij heeft de oorlog overleefd.

Met haar man Siegmund werd Bertha op 10 november 1942 gearresteerd  en naar Westerbork gebracht. Na enkele dagen volgde transport naar Auschwitz. Siegmund en Bertha Nathan-Israel zijn daar beiden direct na aankomst, op 19 november 1942, vermoord.

Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Oosthalen 8, 9414TG Hooghalen
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.