Bernard Aussen is geboren in Amsterdam op 14 januari 1882. Hij was de oudste van de zes kinderen van Benjamin Aussen en Hendrina Lowenstein. Bernard is op 24 november 1909 getrouwd met Margaretha Sara (Clara) van Witsen. Zij was ook geboren in Amsterdam op 23 november 1887. Ze woonden in 1942 in Amsterdam aan de Hofmeijerstraat 5. Hun zoon Benjamin Joseph woonde nog thuis. Hun andere kinderen, Leon en Esther waren inmiddels getrouwd, hadden zelf een gezin en woonden in Amsterdam.
Bernard Aussen
- Voornaam
- Bernard
- Achternaam
- Aussen
- Geboortedatum
- 14 januari 1882
- Geboorteplaats
- Amsterdam
- Sterfdatum
- 10 september 1942
- Sterfplaats
- Auschwitz
Het echtpaar woonde enige tijd in Antwerpen en keerde later weer terug naar Amsterdam. Vanaf 1 december 1922 stond Bernard als marktkoopman op de Dapperstraat, achter zijn kraam met ijzerwaren. Naast dit werk was Bernhard ook reclameschilder en stond hij als diamantslijper geregistreerd.
Bernard was net als vele andere Amsterdamse Joodse mannen vanaf 10 januari 1942 tewerkgesteld in een Joods werkkamp.
Hij behoorde tot een groep Joodse mannen die op 10 januari 1942 naar het werkkamp Diever A werd gestuurd. De joodse dwangarbeiders voor Diever A vertrokken op 10 januari 1942 vanaf het Centraal Station in Amsterdam. Het was een barre winter. Van werken kwam de eerste tijd niets terecht. De mannen moesten alleen de toegangsweg naar het kamp begaanbaar houden. Het werkkamp bestond uit houten woonbarakken aan twee kanten van het terrein met in het midden een grasveld, de woning van de kokbeheerder, de keuken, het waslokaal en een kantine. De barakken waren niet op het extreme winterweer berekend. Door extra te stoken en veel dekens was het nog enigszins uit te houden. Door de vorst werkte alleen de kraan in de keuken nog: de waterleiding in de wasplaats was lange tijd afgesloten. Om zich te wassen moesten de mannen met emmers water uit de keuken halen. Maar dat voldeed niet en een deel van de mannen dreigde te vervuilen. Vanaf dat moment werd baden verplicht en gecontroleerd. Toen het weer verbeterde, werden de joodse mannen ingezet bij ontginningswerkzaamheden op de heidevelden. Er moest één meter diep worden gespit, waarna de harde onderste laag vaak met een houweel moest worden bewerkt. De oudere mannen hadden lichter werk, bijvoorbeeld tuinierswerk.
Zeer waarschijnlijk is Bernard voortijdig vertrokken uit Diever. Hij kwam namelijk niet zoals de andere mannen van zijn groep uit Diever op 20 juli 1942 aan in kamp Westerbork, maar op 6 september. Hij kwam toen aan in het kamp met zijn vrouw met een transport uit Amsterdam. Misschien was hij om gezondheidsredenen uit het werkkamp ontslagen en teruggekeerd naar Amsterdam en later alsnog weer opgepakt. Het verblijf in Westerbork was maar erg kort. Het echtpaar Aussen werd op 7 september 1942 op transport gesteld naar Auschwitz.
In Auschwitz werden ze direct na aankomst omgebracht op 10 september 1942. Bernard werd 60 jaar.