Bernard Arie Cohen

Bernard Arie Cohen werd op 5 januari 1879 geboren in Groningen en had als roepnaam Pinny. Bernard was getrouwd met Betty Schnadig, die in Frankfurt am Main was geboren in 1882. Hij was van beroep koopman, grossier en had naast een kippenhandel ook een zaak in lompen, oude metalen en een papierwarenfirma.

De familie Cohen

 

Bernard Arie Cohen

Voornaam
Bernard Arie
Achternaam
Cohen
Geboortedatum
05 januari 1879
Geboorteplaats
Groningen
Sterfdatum
18 mei 1943
Sterfplaats
Sobibor

De familie bezat verschillende huizen in de omgeving van de Stationsstraat in Groningen en bood ook regelmatig een pand te koop aan.

Zelf waren zij woonachtig aan de Stationsstraat 4. Bernard en Betty hadden vier kinderen: Arnold (1904), Anita (1907), Simona Hedda (1912) en Adolf (1916).

In de oorlog moest het bedrijf overgedragen worden aan Omnia Treuhandgesellschaft te Arnhem.

Voor de overdracht moest 50 cent aan de bezetter betaald worden en 10 cent aan de Kamer van Koophandel. Na overname werd de zaak van de heer Cohen geliquideerd en moest Cohen verhuizen.

 

Mevrouw Cohen had regelmatig migraine-aanvallen. Bernard Arie, haar man, heeft, naar zeggen, een keer de paardentram, die door de Stationsstraat reed, laten omrijden voor de migraine aanval van zijn vrouw. In mei 1933 vond er in het huis van Cohen in afwezigheid van hemzelf en zijn vrouw een ongeluk plaats waarbij zijn dochter en het dienstmeisje betrokken waren. In verschillende regionale kranten werd over het ongeluk bericht dat voor het dienstmeisje erg slecht afliep. Met het bericht gaf de krant zijn lezers ook een waarschuwing mee.

 

In de oorlog moest het bedrijf overgedragen worden aan Omnia Treuhandgesellschaft te Arnhem. Voor de overdracht moest 50 cent aan de bezetter betaald worden en 10 cent aan de Kamer van Koophandel. Na overname werd de zaak van de heer Cohen geliquideerd en moest Cohen verhuizen. Het laatst bekende adres van Bernard Arie Cohen was Herestraat 98.

Bericht van 9 maart 1942
In de nacht van 11 op 12 november 1942 werden overal in de provincie Groningen Joden van huis gehaald en via de stad Groningen, waar nog vele stadjers werden toegevoegd aan de groep, werd deze ongeveer 700 personen op die 12e november naar kamp Westerbork overgebracht. Ook Bernard en zijn vrouw behoorden tot deze groep. 
Ze verbleven een half jaar in kamp Westerbork voordat ze op 18 mei 1943 werden gedeporteerd. Bernard Arie Cohen en zijn vrouw Betty Cohen-Schnadig zijn die dag met meer dan 2500 personen op transport gesteld naar Sobibor. Allemaal werden ze op de dag van aankomst in de gaskamers vermoord. Van hun vier kinderen zijn Adolf en Anita omgekomen in Auschwitz. Arnold en Simona overleefden. Na de oorlog deed Arnold nog tevergeefs navraag naar zijn familieleden.
 

 

 

 

 

 

 

Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Oosthalen 8, 9414TG Hooghalen
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.