Bennie Cohen

Bernard Arie Cohen werd geboren op 15 november 1937 in Den Bosch als zoon van Arnold Cohen en Saartje Cohen-Odewald.Hij werd vaak Bennie genoemd. Het gezin Cohen woonde aan de Van Noremborghstraat 94 in Den Bosch. Bennie was vernoemd naar zijn opa. Hij was de eerstgeboren kleinzoon in de familie Cohen en de familie was dan ook bijzonder trots. Op 23 november 1937 werd hij besneden door moheel H.S. Frank. Uit het huwelijk van Arnold en Saartje Cohen werden in totaal drie kinderen geboren. Twee kinderen zijn na de oorlog geboren.

Bennie Cohen

Voornaam
Bernard Arie
Achternaam
Cohen
Geboortedatum
15 november 1937
Geboorteplaats
Den Bosch
Sterfdatum
11 februari 1943
Sterfplaats
Auschwitz

Tijdens de oorlog zat de gehele familie verspreid over Nederland ondergedoken. Met de onderduik van Bennie ging het mis. De buurman van Bennie’s ouders en grootouders had ervoor gezorgd dat Bennie in Rotterdam kon onderduiken. Daartoe was een tussenpersoon benaderd die, zo bleek later, het geld dat grootvader hem had gegeven voor de onderduik van Bennie, drieduizend gulden, achteroverdrukte en niet meer naar het jongetje omkeek. Bennie kwam terecht in Dordrecht, eerst op een adres, waar hij al na enige dagen uit huis werd gezet. Daarna werd hij met andere onderduikers verwelkomd door mevrouw Van As aan de Vlietweg. Daar werd hij opgepakt.

Bij het buitenspelen op 25 oktober 1943 is hij aangehouden door een politieagent. Die vroeg Bennie zijn broekje naar beneden te doen, waarmee voor de man duidelijk werd dat Bennie Joods was.

 

Bij het buitenspelen op 25 oktober 1943 is hij aangehouden door een politieagent. Die vroeg Bennie zijn broekje naar beneden te doen, waarmee voor de man duidelijk werd dat Bennie Joods was. Hij moest vertellen waar hij woonde en braaf deed hij dat. Bennie werd naar de strafgevangenis van Scheveningen gebracht. Op 29 oktober 1943 kwam Bennie aan in kamp Westerbork waar hij werd geplaatst in het weeshuis, barak 35. Bennie werd op 8 februari 1944 op transport gezet naar Auschwitz. Daar werd hij op 11 februari 1944 vermoord.

 In totaal 293 Joodse inwoners van Den Bosch zijn vermoord in de vernietingskampen. Op 27 oktober 2016 werden aan de achterzijde van de voormalige synagoge in Den Bosch drie plaquettes met daarop hun namen onthuld.

Na de oorlog: zoektocht naar familieleden

                

Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Oosthalen 8, 9414TG Hooghalen
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.