Benjamin van Dam

Benjamin van Dam is geboren op 5 november 1925 te Smilde. Hij was het derde kind van Simon van Dam en Rebekka Leezer. Net als zijn broer Nathan en zijn zus Esther is hij vernoemd naar zijn één van zijn grootouders. De eerste jaren van z'n leven woonde hij aan de Veenhoopsweg 50 in Smilde. Hier was ook de slagerij van zijn vader gevestigd. Deze slagerij is na de oorlog overgenomen door Jan Oortman die daar zijn groente en fruitwinkel vestigde. Het gebouw is gesloopt op 4 april 1968.

Benjamin van Dam

Voornaam
Benjamin
Achternaam
van Dam
Geboortedatum
05 november 1925
Geboorteplaats
Smilde
Sterfdatum
31 oktober 1943
Sterfplaats
Blechhammer

Hij is in de eerste maanden dat kamp Westerbork fungeerde als doorgangskamp (vanaf 1 juli 1942) in het kamp terechtgekomen. Met het transport van 5 oktober 1942 werd hij gedeporteerd. Dit transport verliep chaotisch. Het aantal gevangenen in het kamp was toen flink toegenomen. Er vertrok op 5 oktober een trein die langer was dan normaal. Er waren al 1700 personen voor transport opgeroepen en er werden er nog ruim 300 toegevoegd.

De trein raakte overvol en bijna alle bagage moest worden achtergelaten.

Deze groep bestond vooral uit vrouwen en kinderen die net in Westerbork waren aangekomen. En dan waren er nog een aantal mannen die zich vrijwillig meldden voor dit transport. De trein raakte overvol en bijna alle bagage moest worden achtergelaten. Het transport stopte in een klein plaatsje voor Auschwitz, namelijk Kosel, en daar werden 500 mannen geselecteerd voor werkkampen.
Benjamin werd voor deze groep geselecteerd en kwam in Blechhammer terecht. Hij moest daar waarschijnlijk in een fabriek werken die synthetische benzine produceerde. Blechhammer was een zeer slecht kamp waar veel honger was, waar veel mishandelingen voorkwamen en waar veel besmettelijke ziektes rondgingen. Hier is Benjamin uiteindelijk ook omgekomen. Zijn sterfdatum is 31 oktober 1943.

Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Oosthalen 8, 9414TG Hooghalen
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.