Benjamin Leezer

Benjamin Leezer werd geboren op 29 juni 1938 in Assen. Zijn ouders waren Aäron Leezer en Johanna Leezer-Heijmans. Benjamin had een broer, Meijer (1931), en een zus, Rosetta (1933). Het gezin woonde aan de Nieuwehuizen 18 in het centrum van Assen.

Benjamin Leezer

Voornaam
Benjamin
Achternaam
Leezer
Geboortedatum
29 juni 1938
Geboorteplaats
Assen
Sterfdatum
08 oktober 1942
Sterfplaats
Auschwitz

Benjamin was vernoemd naar zijn opa die veehandelaar was geweest aan de Nieuwehuizen en die bij het gezin in huis woonde. Vader Aäron was handelsreiziger van beroep.
Tijdens de bezetting werd het voor de Joden steeds moeilijker om vrij te leven. Al in 1940 raakten veel Joden hun banen kwijt. Vanaf 1941 waren veel openbare plekken voor Joden verboden. Ze mochten bijvoorbeeld niet meer naar de bioscoop, het park en ze mochten niet meer naar zwembaden.

Hij is maar vier jaar oud geworden.

Omdat Benjamins vader door de anti-Joodse maatregelen werkloos was geworden, moest hij in juni 1942 naar een Joods werkkamp. Benjamin bleef achter met zijn moeder, broertje, zusje en opa.

Benjamin en zijn familie zijn opgepakt tijdens de grote razzia in Assen, op vrijdagavond 2 oktober 1942. ’s Avonds na acht uur verscheen de Nederlandse politie met Duitse vrachtwagens. De familie Leezer is die avond van huis gehaald en waarschijnlijk naar het plein van de Noordersingelschool gebracht.

Daar zijn ze opgehaald en naar kamp Westerbork gebracht. Daar was de vader van Benjamin inmiddels ook naar toe gebracht. Door de grote toestroom waren er in die periode ongeveer 17.000 mensen in het kamp en zat het overvol. Er was niet genoeg te eten en niet genoeg ruimte voor al die mensen. Er werd toen ook niet goed bijgehouden in welke barak de mensen sliepen en dus is ook voor de familie Leezer niet duidelijk waar ze verbleven.

Ze zijn maar een paar dagen in het kamp gebleven. Al op 5 oktober moest de familie op transport. Benjamin is op de dag van aankomst, 8 oktober 1942, in het concentratiekamp Auschwitz in Polen vermoord. Ook zijn moeder, broertje, zusje en opa zijn op dezelfde dag vermoord. De vader van Benjamin is uiterlijk op 28 februari 1943 in Auschwitz omgekomen.

Benjamin is maar vier jaar oud geworden.

Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Oosthalen 8, 9414TG Hooghalen
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.