Benjamin Leezer

Benjamin Leezer werd geboren op 29 juni 1938 in Assen. Zijn ouders waren Aäron Leezer en Johanna Leezer-Heijmans. Benjamin had een broer, Meijer (1931), en een zus, Rosetta (1933). Het gezin woonde aan de Nieuwehuizen 18 in het centrum van Assen.

Benjamin Leezer

Voornaam
Benjamin
Achternaam
Leezer
Geboortedatum
29 juni 1938
Geboorteplaats
Assen
Sterfdatum
08 oktober 1942
Sterfplaats
Auschwitz

Benjamin was vernoemd naar zijn opa die veehandelaar was geweest aan de Nieuwehuizen en die bij het gezin in huis woonde. Vader Aäron was handelsreiziger van beroep.
Tijdens de bezetting werd het voor de Joden steeds moeilijker om vrij te leven. Al in 1940 raakten veel Joden hun banen kwijt. Vanaf 1941 waren veel openbare plekken voor Joden verboden. Ze mochten bijvoorbeeld niet meer naar de bioscoop, het park en ze mochten niet meer naar zwembaden.

Hij is maar vier jaar oud geworden.

In de zomer van 1942 begon ook het oppakken van Joden. Bijna allemaal kwamen ze terecht in het doorgangskamp Westerbork. Ook Benjamin Leezer. Hij is begin oktober 1942 met zijn ouders, broer en zus opgepakt. Maar heel kort waren zij in Westerbork, want al op 5 oktober 1942 volgde transport naar Auschwitz. Direct na aankomst op 8 oktober werd Benjamin, tezamen met zijn familie, naar de gaskamer gebracht en vermoord. Hij is maar vier jaar oud geworden.

Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Oosthalen 8, 9414TG Hooghalen
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.