Bella Gazan

Sebilla Gazan (roepnaam Bella) werd geboren in Dirksland op 4 november 1924. Zij was de dochter van Philip Gazan, slager te Dirksland, en Eva Gazan-Meuleman. Bella was enig kind. 

Bella Gazan

Voornaam
Sebilla (Bella)
Achternaam
Gazan
Geboortedatum
04 november 1924
Geboorteplaats
Dirksland
Sterfdatum
13 november 1942
Sterfplaats
Auschwitz

 Bella doorliep de Openbare Lagere School aan de Ring in Dirksland. Er zijn foto’s van schoolreisjes naar de pier in Scheveningen en naar Schiphol waar Bella op te zien is. In april 1942 behaalde zij haar stenodiploma aan de Pitmanschool van Engel Blok, gevestigd aan de Voorstraat in Dirksland.

           

Schoolfoto 1930: Bella zit helemaal links op de op één na achterste rij

.         

In april 1942 behaalde Bella haar stenodiploma aan de Pitmanschool, gevestigd aan de Voorstraat in Dirksland.

Op 4 november 1942, de dag dat ze 18 jaar werd, is Bella van Dirksland weggevoerd naar Westerbork

Op 4 november 1942, de dag dat ze 18 jaar werd, is Bella van Dirksland weggevoerd naar Westerbork en vanuit Westerbork op 10 november 1942 naar Auschwitz (transportlijst nr. 35; 758 personen). Daar werd zij op 13 november 1942 vergast.


Haar vader, Philip Gazan, was slager in Dirksland. Zijn slagerij was gevestigd in het pand dat destijds Straatdijk 388 was (nu Straatdijk 8). Philip Gazan, geboren te Sommelsdijk op 22 april 1894, werd op 24 augustus 1942 vanuit Westerbork weggevoerd naar Auschwitz, waar hij op 30 september 1942 werd vermoord.

De slagerij aan de Straatdijk, in het meest rechtse pand. En: Philip (Flip) Gazan, de kleine man met de witte jas, hier te midden van zijn collega's in Dirksland.

Haar moeder, Eva Gazan-Meuleman, geboren op 7 augustus 1897, lag in het ziekenhuis in Dirksland toen Bella naar Westerbork werd getransporteerd. Op 1 februari 1943 werd mevrouw Gazan, samen met enkele andere Joodse patiënten, vanuit Dirksland via Rotterdam weggevoerd naar het Nederlands Israëlitisch Ziekenhuis in Amsterdam. Toen men daar, in maart 1943, vernam dat de Duitsers de patiënten uit dat ziekenhuis wilden weghalen, besloten zij en Debora Rood uit Middelharnis te vluchten.
Op straat kwamen zij iemand tegen die voor onderdak voor hen zorgde en via de ondergrondse wisten zij onder te duiken en de oorlog te overleven. Na de oorlog kwam mevrouw Gazan nog een enkele keer terug naar Dirksland om de slagerij over te dragen aan de heer Lampert, die al eerder bij hen werkzaam was. Zij woonde later in Enschede en is daar ook overleden.

Monument in Dirksland

Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Oosthalen 8, 9414TG Hooghalen
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.