Bajla Szwajcer-Ferens

Bajla Ferens werd op 19 maart 1904 in Pilica in Polen geboren, maar emigreerde op jonge leeftijd naar Palestina. In Palestina verloofde ze zich met de in 1903 geboren Jakob Szwajcer. Jakob kwam ook uit Polen. In 1927 vertrokken Bajla en haar toekomstige man naar Nederland. Het paar kwam op 17 oktober 1927 vanuit Jaffa in Nederland aan. Op 29 februari 1928 trouwden ze in Rotterdam. Bajla en haar man waren lid van het Nederlands-Israƫlitisch Kerkgenootschap en Jakob was koopman.

Bajla Szwajcer-Ferens

Voornaam
Bajla
Achternaam
Szwajcer-Ferens
Geboortedatum
19 maart 1904
Geboorteplaats
Pilica (Polen)
Sterfdatum
13 november 1943
Sterfplaats
Auschwitz

1942: Zes Pools/Duitse vluchtelingen in Gouda. Bajla is de derde van links

Tijdens het eerste jaar van de bezetting werd een groot aantal joodse vluchtelingen gedwongen de kuststreek te verlaten. Velen gingen naar Gouda. Zo ook Bajla en Jakob. In september 1940 verlieten ze Rotterdam en gingen wonen op de Vlamingstraat 26a in Gouda.

Bajla en haar man Jakob

In de tweede helft van augustus 1942 begonnen in Gouda de deportaties, waarbij de Duitse bezetter geholpen werd door de plaatselijke NSB. In oktober 1942 doken Jakob en Bajla onder. Bajla kon slecht tegen de beperkingen en spanningen van de onderduik. Ze verliet het onderduikadres en werd gearresteerd.

Bajla kon slecht tegen de beperkingen en spanningen van de onderduik. Ze verliet het onderduikadres en werd gearresteerd.

Bajla Ferens is op 31 oktober 1942, mogelijk via verzamelplaats Loods 24 te Rotterdam, weggevoerd. Uit het archief van kamp Westerbork blijkt dat ze daar op 6 november 1942 vanuit Amsterdam aankwam. Op 10 november volgde haar transport naar Auschwitz. Daar werd ze op 13 november 1942 vermoord.

Haar man Jakob Szwajcer overleefde de oorlog. Hij hertrouwde in 1947 met de eveneens uit Polen afkomstige Ida Szmulewicz. Ida had de oorlog in Belgiƫ overleefd. Ze kregen twee dochters: Charlotte en Chaja. Charlotte heeft in 2012 bij de plaatsing van een Stolperstein voor Bajla Szwajcer-Ferens voor de deur van Vlamingstraat 26a te Gouda een herinnering aan de eerste vrouw van haar vader uitgesproken.

Stolperstein bij Vlamingstraat 26a te Gouda

Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Oosthalen 8, 9414TG Hooghalen
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.