Aron Josif Vitner (Wittner)

Aron Josif Vitner (Wittner) werd geboren op 9 februari 1878 in Foçsani (Roemenië) als zoon van Haim en Tauba Vitner. Zijn vader was koopman. Aron Wittner volgde in Foçsani de lagere school en het Lyceum, studeerde daarna op de universiteit van Boekarest en behaalde daar het ingenieursdiploma. Na zijn militaire diensttijd vertrok hij naar Duitsland en werkte daar bij verschillende bedrijven in Berlijn, Benrath, Dusseldorff, Keulen en Leipzig.

Aron Josif Vitner (Wittner)

Voornaam
Aron Josif
Achternaam
Vitner
Geboortedatum
09 februari 1878
Geboorteplaats
Focsani (Roemenië)
Sterfdatum
14 mei 1943
Sterfplaats
Sobibor

In Benrath trouwde hij op 18 augustus 1906 met Oostenrijks-Gallicische Debora Spacirer. Deborah zou volgens de overlevering samen met haar zus uit haar geboortestad Tarnapol (Ternepol, Oekraïne) zijn gevlucht vanwege een pogrom. Er zijn twee mogelijke geboortedata van haar overgeleverd, 29 januari 1878 en 17 maart 1881.

Aron Wittner volgde in Foçsani de lagere school en het Lyceum, studeerde daarna op de universiteit van Boekarest en behaalde daar het ingenieursdiploma.


Het gezin Vitner

In Benrath wordt op 5 september 1908 het enige kind van Aron en Deborah, zoon Edmund geboren. Als Edmund elf jaar oud is (juli 1921) vestigt het gezin zich in Schiedam, waar Aron Wittner als werktuigbouwkundig ingenieur gaat werken bij de werf Gusto. Het gezin weet zich goed in te burgeren en het verzoek om de Nederlandse nationaliteit wordt zonder problemen ingewilligd; Staatsblad 147 dd. 25.5.1927.

In 1928 verhuist het gezin vanwege de nieuwe baan van Aron bij de firma Stork naar Haarlem en in 1931 verhuizen ze voor de laatste keer, ditmaal naar Leiden.  Hier gaat Edmund studeren. Na zijn studie in 1936 vertrekt hij naar het toenmalige Nederlands-Indië en overleeft de oorlog. Aron en Debora blijven in Leiden.

Hier worden ze in 1943 opgepakt en naar Westerbork afgevoerd, vanwaar ze worden gedeporteerd naar Sobibor. Daar zijn beide op 14 mei 1943 vermoord.

Op 1 november 2023 zijn er in Leiden struikelstenen gelegd voor het echtpaar Vitner. Op de website van de Stichting Herdenking Jodenvervolging Leiden is meer informatie te vinden over het echtpaar Vitner.

Bron: https://herdenkingleiden.nl 

Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Oosthalen 8, 9414TG Hooghalen
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.