Anthonie Kropveld

Anthonie Kropveld is geboren op 1 juli 1926 in Assen. De familie Kropveld woonde in de Oosterhoutstraat op nummer 16. Naast Anthonie bestond het gezin uit vader Nathan Kropveld (6 januari 1898), moeder Ester Kropveld-Levie (27 februari 1899) en broertje Johnny Kropveld (11 augustus 1932). 

Anthonie Kropveld

Voornaam
Anthonie
Achternaam
Kropveld
Geboortedatum
01 juli 1926
Geboorteplaats
Assen
Sterfdatum
10 april 1944
Sterfplaats
Laurahütte

Anthonie heeft in zijn jeugd op de Openbare Lagere School Twee gezeten. Deze school stond aan de Noordersingel en werd daarom ook wel de Noordersingelschool genoemd.
In augustus 1941 was Anthonie leerling van de Rijks Hoogere Burgerschool in Assen, zo blijkt uit een brief waarin de directeur van die school moest aangeven welke Joodse leerlingen er bij zijn school waren ingeschreven. Hij zat in klas 2b. Nadat Joden in september 1941 geen openbare of bijzondere scholen meer mochten bezoeken, moesten de zeven Joodse leerlingen van de HBS uit Assen naar een school in Groningen.

Over Anthonies vader, Nathan Kropveld, is bekend dat hij onderwijzer was in Assen. Als Jood werd hij ontslagen. Voor Joodse leerlingen werd in Assen op 16 september 1941 een Joodse school geopend. Nathan Kropveld gaf les op deze school. De school heeft maar tot de zomer van 1942 bestaan.
Kropveld zat in een aantal besturen. Hij was voorzitter van het Asser en van het Drents provinciaal Drankweercomité en secretaris-penningmeester van de 'Drentse propagandacommissie van de Nederlandsche Vereniging tot afschaffing van alcoholische dranken'. Hij was voorzitter van de afdeling Assen van de Bond van Nederlandse Onderwijzers. Hij leidde het Instituut voor Arbeidersontwikkeling Drenthe-Noord-Overijssel en hij was bestuurslid van Volksonderwijs.
In maart 1940 was Nathan Kropveld afgevaardigde van Assen op de vergadering van het ressort Drenthe van het Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap. Kropveld maakte deel uit van het Asser comité van de Joodse Raad.

Wellicht hoorde de familie Kropveld bij de groep van 234 Joden uit Assen die op 2 oktober 1942 is opgepakt.

In 1938 is het gezin naar de Plataanweg verhuisd. Hier bleef het tot september 1942. Een volgend adres was Parkstraat 7. Eind 1942 is de familie Kropveld uitgeschreven in Assen. Wellicht hoorde de familie Kropveld bij de groep van 234 Joden uit Assen die op 2 oktober 1942 is opgepakt. Deze deportatie ging via de Noordersingelschool. Later is daar een plaquette aangebracht.


In kamp Westerbork stuurde vader Nathan een berichtje naar een familie in Assen met de volgende tekst: ‘We houden ons goed en hopen hier nog een poosje te blijven, al is het een hel waarin we moeten leven.’
Echter, begin november 1942 is het gezin, op Anthonie na, al vanuit kamp Westerbork naar Auschwitz gedeporteerd. Moeder Ester Kropveld-Levie en broer Johnny Kropveld zijn beiden op 5 november 1942 in Auschwitz vermoord. Vader Nathan Kropveld kwam om in Auschwitz op 1 januari 1944.
Pas op 23 maart 1944 is Anthonie vanuit kamp Westerbork weggevoerd, samen met 599 ander personen. Hij is uiteindelijk in het kamp Laurahütte terechtgekomen. Laurahütte was een klein werkkamp dat fungeerde als subkamp van Auschwitz. In Laurahütte werd luchtafweergeschut geproduceerd.
Op 10 april 1944 is Anthonie op 17-jarige leeftijd om het leven gebracht.

 

Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Oosthalen 8, 9414TG Hooghalen
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.