Anna Schapira

Anna Schapira werd op 24 december 1912 in Oostenrijk geboren. In december 1919 vertrok ze vanwege de hongersnood uit Wenen met de Weense kindertransporten naar Nederland en kwam ze in Elburg bij Isidor Forster en zijn drie ongetrouwde zusters, Carolien, Janette en Schoontje in huis. Toen haar moeder kort daarop overleed werd besloten dat Anna in Elburg zou blijven.

Anna staat rechts, naast haar zus Leontina met haar gezin. 

Anna Schapira

Voornaam
Anna
Achternaam
Schapira
Geboortedatum
24 december 1912
Geboorteplaats
Wenen
Sterfplaats
Tel Aviv

De orthodoxs Joodse familie Forster woonde aan de Jufferenstraat 10 en had een winkel in galanterieën. Anna Schapira kreeg les aan het Instituut van Kinsbergen. Zij volgde een opleiding tot onderwijzeres en werd later aan hetzelfde instituut ook benoemd tot onderwijzeres (juf Sjappie). In plaats van de zaterdagmorgen, de sjabbat, kreeg ze toestemming om les te geven op woensdagmiddag. Tijdens de oorlog werd haar het werken als onderwijzeres verboden en verhuisde ze naar Utrecht. Isidor Forster en zijn zusters Carolien en Schoontje werden op 14 mei 1943 vermoord in het vernietigingskamp Sobibor. Janette Forster was al in kamp Vught overleden op 25 april 1943.

‘Ik had mijzelf in Bergen-Belsen beloofd dat als ik alle verschrikkingen zou overleven, ik naar Palestina zou gaan om iets constructiefs voor het Joodse volk.'

Anna Schapira, inmiddels wonend aan de Retiefstraat 90 in Amsterdam, moest in 1943 eerst naar kamp Vught en kwam op 21 juni 1943 in kamp Westerbork terecht. Anna had een paspoort van Ecuador en werd daarom voorlopig vrijgesteld van transport. Anna stond daarmee op een ‘austausch-lijst’. De nazi’s wilden deze mensen met een (vaak gekochte) dubbele nationaliteit gebruiken om ze uit te kunnen ruilen met in Zuid-Amerika gevangengenomen Duitsers. Op 15 februari 1944 vertrok Anna Schapira met een transport naar Bergen-Belsen. Ze is op 21 januari 1945 uit Bergen-Belsen vertrokken met een uitwisselingstransport naar Zwitserland. In het interneringskamp Biberach is ze uiteindelijk achtergebleven. Op 29 januari 1946 werd ze gerepatrieerd vanuit Biberach naar Baden-Baden en van daar is teruggekeerd naar Elburg. Daar voelde ze zich niet echt meer thuis en ging eerst naar Amsterdam, vervolgens naar Parijs voor een opleiding maatschappelijk werkster en tenslotte naar Israel. ‘Ik had mijzelf in Bergen-Belsen beloofd dat als ik alle verschrikkingen zou overleven, ik naar Palestina zou gaan om iets constructiefs voor het Joodse volk te doen.’ In 1993 keerde ze nog eenmaal terug in Elburg om een tentoonstelling over Joods leven te openen. In 1997 overleed Anna Schapira, 84 jaar oud, in Tel Aviv.

De joodse gemeente in Elburg. Anna zit tweede van links.

Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Oosthalen 8, 9414TG Hooghalen
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.