Anna Meiboom-de Horst

Anna Meijboom-de Horst werd geboren op 14 november 1895 in Blokzijl als dochter van Mozes de Horst en Naatje de Horst-Keizer. Anna trouwde op 23 oktober 1922 in Blokzijl met Mannes Meijboom. Het paar woonde in Ruinen op het adres Westerstraat A471 en ze hadden een manufacturenwinkel die Mannes had overgenomen van zijn vader David. Mannes en Anna kregen 3 kinderen Meta Anna, Mozes David en Elly.

     

Anna Meiboom-de Horst

Voornaam
Anna
Achternaam
Meiboom-de Horst
Geboortedatum
14 november 1895
Geboorteplaats
Blokzijl
Sterfdatum
19 november 1942
Sterfplaats
Auschwitz

Het ging de familie Meiboom goed. In een periode dat er nog maar weinig auto`s rondreden in Ruinen kon Mannes zich al een auto permitteren. Op 12 september 1921 was hij al in het bezit van een auto. En ook had de familie een huishoudelijke hulp in dienst.

De familie Meiboom kreeg in Ruinen in de oorlog te maken met de maatregelen tegen Joden. Uit een brief van de burgermeester van Ruinen blijkt dat Mannes eind juni 1942 twee herenfietsen en twee damesfietsen moest inleveren. Een jaar daarvoor op 28 april 1941 had hij al zijn Philips radio moeten inleveren. De inwoners van Ruinen boden Mannes en zijn gezin een onderduikadres aan maar dat weigerde hij. Op 20 augustus 1942 ontving de burgermeester een brief van het Arbeitsamt in Meppel met het verzoek opgave te doen van de resterende in Ruinen woonachtige Joden. Drie dagen ervoor was zoon Mozes David naar werkkamp Ruinen vertrokken. Mannes was op dat moment opgenomen in het ziekenhuis Bethesda in Hoogeveen. Mozes David werd al snel via kamp Westerbork naar Auschwitz gedeporteerd waar hij op 30 september 1942 werd vermoord.

 

De inwoners van Ruinen boden Mannes en zijn gezin een onderduikadres aan maar dat weigerde hij

Op donderdag 12 november 1942 werden alle nog in Ruinen wonende Joden met uitzondering van Lena Goldsteen per vrachtauto opgehaald en afgevoerd naar kamp Westerbork. Al op 16 november 1942 werden Mannes, Anna, Meta en Elly vanuit dit kamp op transport gezet naar Auschwitz en allen werden direct na aankomst op 19 november 1942 vermoord. De akte van overlijden werd pas jaren na dato ingeschreven. De namen van de familie Meiboom staan op een monument op de Brink in Ruinen naast de kerk. Dit monument is op 20 maart 2006 onthuld.

Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Oosthalen 8, 9414TG Hooghalen
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.