Anna Eva Mosis

Anna Eva Mosis is op 2 februari 1938 geboren in Assen. Ze is de dochter van Melchia Mosis en Ida Mosis-van Rhijn. Ze heeft een oudere broer Abraham Mosis.

Anna Eva Mosis

Voornaam
Anna Eva
Achternaam
Mosis
Geboortedatum
02 februari 1938
Geboorteplaats
Assen
Sterfdatum
08 oktober 1942
Sterfplaats
Auschwitz

Er zijn twee foto's waar Anna Eva op straat met haar vriendin Sientje Rozeveld. Sientje woont ook in de Oranjestraat, op nummer 16. Een vrolijke foto van twee jonge meisjes, Anna Eva is het meisje rechts. Beide meisjes hebben op de openbare voorbereidende school gezeten.

 

Onderweg heeft ze zo goed als zeker nog mee moeten maken dat haar vader met geweld van de familie gescheiden wordt in het stadje Cosel.

  Op 2 september 1941 is er een brief gegaan naar burgemeester en wethouders van het hoofd, mejuffrouw E.P. van der Puyl, waarin aangegeven wordt welke Joodse leerlingen op de school zitten. Anna Eva wordt daar Nijveen genoemd, zoals ook het familiebedrijf van haar vader heet.

 
Op 2 oktober 1942 moeten de ouders en kinderen zich melden op het plein van de Noordersingelschool. Vandaar gaat het naar kamp Westerbork. In het dag- en nacht rapport van de Asser politie staat vermeld: ‘2 october 1942. Bij het jodentransport hebben zich geen bijzonderheden voorgedaan.’

Op 5 oktober 1942 is het gezin op transport gezet vanuit kamp Westerbork naar Auschwitz. Ze is daar slechts drie dagen gebleven en toen naar Auschwitz op transport gezet. Onderweg heeft ze zo goed als zeker nog mee moeten maken dat haar vader met geweld van de familie gescheiden wordt in het stadje Cosel. De jongere mannen worden door de Grüne Polizei uit de trein gehaald onder bedreiging van geweren. Ze moeten op hun buik op het perron gaan liggen met het hoofd richting station. De mannen worden te werk gesteld in Joodse dwangarbeiderskampen. Dit moet voor het jonge meisje een zeer traumatische ervaring zijn geweest.
Anna Eva is samen met haar moeder en broer Abraham op 8 oktober vermoord. Anna Eva is 4 jaar geworden.

Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Oosthalen 8, 9414TG Hooghalen
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.