Ali de Wilde

Ali de Wilde werd op 17 juli 1908 geboren in Sneek. Ze was de dochter van Gerson de Wilde, 14 oktober 1882, en Schoontje de Wilde-Dwinger, 7 juni 1880. Het gezin telde zeven kinderen. In 1911, Ali was toen drie, verhuisde de familie van Sneek naar Leeuwarden.

Ali de Wilde

Voornaam
Aaltje
Achternaam
de Wilde
Geboortedatum
17 juli 1908
Geboorteplaats
Sneek
Sterfdatum
23 november 1942
Sterfplaats
Auschwitz

Vader Gerson was slager, later werden de broers van Ali dat ook. Gersons slagerij, op de foto hieronder, was op de hoek van de Breedstraat en Bij de Put.

Vader stond bekend als een corpulente en vriendelijke man. Bij zijn slagerij kon men terecht voor goedkoop rundergehakt en rundvlees, maar ook voor ‘iets fijns in de snertpot’. Vader Gerson, ook wel het ‘Kiepejeudsje’ genoemd, zat vaak op de hoek op de stoep voor zijn winkel kippen te plukken. De jeugd plaagde hem dan door hem met een veer te kietelen.


Ali de Wilde groeide op in een gezin met zeven kinderen. In dit portret is zij de vrouw in het midden, met het kanten kraagje.

Op 24 februari 1932 trouwde Ali met Marcus (Max) Cohen.

Max was loterij-agent. Het paar ging wonen in het ‘Gelukskantoor’, Raadhuisplein 32 in Leeuwarden. Op 26 april werd hun zoontje Levie geboren.

                   

Het was geen gelukkig huwelijk en op 28 november 1940 werd de echtscheiding uitgesproken. Ali en haar zoontje verhuisden daarna naar Röntgenstraat 9 in Leeuwarden.

In 1942 werd Levie door de bezetter uitgesloten van onderwijs. Bij toeval zag zijn onderwijzeres Levie op het schoolplein zitten, onder de openstaande ramen van zijn klas. Het jongetje vroeg zijn juf om door te gaan met haar lessen, zodat hij toch nog iets van school meekreeg. Een zus van deze lerares heeft daarop Levie en andere joodse leerlingen meerdere maanden les gegeven.

Ali en haar zoon Levie kwamen op 12 november 1942 aan in kamp Westerbork. Ze zijn kort daarna, op 20 november, op transport naar Auschwitz gesteld. Op 23 november1942 zijn beiden vergast. Ali was toen 34 jaar, Levi pas 8.
Ook Ali’s ouders kwamen op dezelfde dag om in Auschwitz. Aaltjes ex-man Max was toen al dood, hij werd op 6 juli 1942 in Mauthausen vermoord.

Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Oosthalen 8, 9414TG Hooghalen
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.