Alfred Aussen

Alfred is geboren in Amsterdam op 5 juni 1939 als zoon van Leon Aussen en Roza Kleerekoper. Alfred is geboren aan de Jodenbreestraat 21 in het huis van zijn opa en oma, de ouders van Roza die daar een lunchroom hebben. Twee jaar daarvoor, op 20 oktober 1937, was daar zus Catharina ook geboren. Het gezin verhuist op 4 mei 1941 naar de Nieuwe Uilenburgerstraat 80 hs. Daar wordt op 4 oktober zijn zusje Margaretha Bertha geboren. Vanaf 1 Augustus 1942 wonen opa en oma ook weer bij hen op dit adres.

Alfred Aussen

Voornaam
Alfred
Achternaam
Aussen
Geboortedatum
05 juni 1939
Geboorteplaats
Amsterdam
Sterfdatum
10 september 1942
Sterfplaats
Auschwitz

Na het invoeren van de Jodenster en vele andere beperkende maatregelen beginnen in de zomer van 1942 de eerste deportaties van Joden. Joden moeten zich melden, zogenaamd voor tewerkstelling in Duitsland. Ze krijgen een lijstje met wat ze mee moeten nemen. Ondanks harde dreigementen melden veel mensen zich niet. Zij worden daarop bij razzia's zomaar uit hun huizen gehaald. De Amsterdamse Joden worden voor een groot deel verzameld in de Hollandsche Schouwburg.

Alfred is drie jaar oud geworden.

Zo wordt ook de hele familie Aussen opgepakt en overgebracht naar kamp Westerbork waar ze op 6 september aankomen. In dit kamp zijn ze maar een dag geweest, want op 7 september 1942 volgt transport naar Auschwitz.
Direct na aankomst op 10 september zijn Catharina, Alfred, Margaretha, hun moeder en opa en oma vermoord. Vader Leon is uiteindelijk omgekomen in Seibersdorf. Zijn sterfdatum is 31 maart 1943. Alfred is drie jaar oud geworden.

Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Oosthalen 8, 9414TG Hooghalen
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.