Albert Joosten

Albert Joosten is geboren op 9 januari 1912 in Lippstadt in Duitsland. Hij was de zoon van Joost Joosten (1875) en Amalie Joosten-Heinemann (1888). Albert had twee zussen, Hilde en Juliane en een broer, Werner. 

Albert Joosten

Voornaam
Albert
Achternaam
Joosten
Geboortedatum
09 januari 1912
Geboorteplaats
Lippstadt (D)
Sterfdatum
31 januari 1943
Sterfplaats
Auschwitz

Albert’s vader Joost en diens broer Hessel waren getrouwd met twee Duitse zusjes. Zij hadden in Lippstadt een grote veehandel, maar rond 1935 zijn zij wegens het toenemende antisemitisme naar Nederland teruggekeerd. Doordat vluchtelingen geen geld naar het buitenland mochten meenemen, verkeerden zij in moeilijke omstandigheden. Albert’s vader is op Meeuwerderweg 92 in Groningen een textielhandel begonnen en Albert ging op de fiets met manufacturen de boer op. In 1942 is zijn hele familie opgepakt en naar Westerbork gestuurd.

Vanuit kamp Westerbork kreeg Albert verlof om te gaan trouwen, op voorwaarde dat hij zich na tien dagen met zijn echtgenote weer meldde.

Albert had een verloofde, Josephine (Fien) Groen. Hij had haar leren kennen op een bruiloft van een zus van Fien. Fien is geboren in 1908, haar ouders runden een woninginrichtingszaak in Utrecht. Vanuit kamp Westerbork kreeg Albert verlof om te gaan trouwen, op voorwaarde dat hij zich na tien dagen met zijn echtgenote weer meldde. Zou hij dat niet doen, dan werd z'n hele familie onmiddellijk op transport naar Duitsland gezet. Albert en Fien trouwden op 2 september 1942 en hebben daar nog tien dagen samen gehad. Daarna zijn ze samen naar Westerbork gekomen. Op 9 oktober 1942 vertrok hun transport naar Auschwitz, waar Fien op 12 oktober 1942 is vermoord. Ze was 34 jaar oud. Albert kwam om op 31 januari 1943, hij was 30.

Van Albert’s familie heeft alleen zijn zwager Jacob Levie, de man van Juliane Joosten, de oorlog overleefd, hij was niet thuis toen de familie werd opgepakt. Juliane Levie-Joosten kwam om in Sobibor, Hilde Blok-Joosten werd vermoord in Auschwitz en Werner Joosten kwam kort voor de bevrijding om in het Extern Kommando Weimer. Jacob Levie is niet lang na de oorlog verdronken in het Winschoterdiep.

Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Oosthalen 8, 9414TG Hooghalen
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.