Agatha Bertha Wolff

Agatha Bertha Wolff werd op 1 februari 1931 in Oss geboren als jongste dochter van Eliazer Joseph Wolff en Antje Mathilda Levie. Agatha had nog een broer, Meijer Benjamin, geboren op 3 maart 1929. Ze woonden aan de Molenstraat 78. Vader Eliazer Wolff had daar zijn eigen bakkerszaak.

Agatha's ouders Eliazer en Antje

Agatha Bertha Wolff

Voornaam
Agatha Bertha
Achternaam
Wolff
Geboortedatum
01 februari 1931
Geboorteplaats
Oss
Sterfdatum
03 september 1942
Sterfplaats
Auschwitz

Vanaf mei 1941 werden vele beperkingen ingevoerd voor Joden: het werd hun verboden zwembaden, stranden, parken, restaurants, bioscopen en theaters te bezoeken. Vanaf augustus verschenen overal borden met 'Verboden voor Joden'. Vanaf september 1941 mochten Joodse kinderen niet langer naar gewone scholen. In de steden werden Joodse lagere schooltjes ingericht en vanaf 1942 moesten de Joodse middelbare scholieren uit Oss naar het Joodsch Lyceum in ’s-Hertogenbosch, dat door zo’n honderd leerlingen werd bezocht, tot het in 1943 zijn deuren moest sluiten.

Vanaf september 1941 mochten Joodse kinderen niet langer naar gewone scholen.

Op 28 augustus 1942 werd de eerste groep Joden in Oss opgepakt. Ook de familie Wolff moest zich melden. De bijzondere school aan de Slachthuislaan was het verzamelpunt vanwaar de familie op 29 augustus naar kamp Westerbork werd gebracht. Daar zijn ze maar heel kort geweest, want met het transport van 31 augustus 1942 vertrok de familie Wolff naar Auschwitz. Eliazer, Antje, Meijer en Agatha zijn daar allemaal op de dag van aankomst, 3 september 1942, vermoord. Agatha is elf jaar geworden.

Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Oosthalen 8, 9414TG Hooghalen
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.