Adèle Hijman-Andriesse

Adèle Catharina Andriesse is geboren te Vlissingen op 8 november 1873 als dochter van Ruben Andriesse en Elisabeth Nathan. Ze trouwde met Simon Hijman die werd geboren in Schiedam op 12 januari 1871. 

Adèle Hijman-Andriesse

Voornaam
Adèle Catharina
Achternaam
Hijman-Andriesse
Geboortedatum
08 november 1873
Geboorteplaats
Vlissingen
Sterfdatum
06 september 1944
Sterfplaats
Auschwitz

In 1895 startte Simon Hijman Jzn. een boekhandel aan de Koningstraat 64 in Arnhem. In 1919 ontstond na een fusie ‘Hijman, Stenfert Kroese en Van der Zande NV’. De boekhandel bloeide en werd voor Arnhem een ‘plaats van ontmoetingen’.
Het laatst bekende woonadres van het echtpaar is Velperweg 145 in Arnhem. Op 26 mei 1941 werd zijn boekhandel genazificeerd in het kader van de ‘Entjüdung’. Het bedrijf werd tot aan de bevrijding een filiaal van de ‘Volksche Uitgeverij Westland’. Hijman en zijn zoon Rudolf Julius, beiden directeur, werden ontslagen. Simon Hijman en zijn vrouw Adèle Catharina Andriesse hadden twee kinderen die beiden de oorlog overleefden. Zijn zoon Rudolf Julius Hijman zette na de oorlog de activiteiten van ‘Hijman, Stenfert Kroese en Van der Zande’ voort.

Bekend is dat Simon en Adèle in december 1942 onderdoken op een boerderij in Lathum bij Arnhem. Door verraad werden zij opgepakt en naar kamp Westerbork overgebracht.

Bekend is dat Simon en Adèle in december 1942 onderdoken op een boerderij in Lathum bij Arnhem. Door verraad werden zij opgepakt en naar kamp Westerbork overgebracht waar zij op 1 augustus 1944 bij binnenkomst zijn geregistreerd. Adele verbleef in het ziekenhuis, barak 5. Haar man verbleef in barak 6, ook ziekenhuis.
Op zondag 3 september 1944 werden ze gedeporteerd van Westerbork naar Auschwitz, waar beiden direct na aankomst op 6 september 1944 zijn vermoord

Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Oosthalen 8, 9414TG Hooghalen
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.