Mina Simons-Bollegraaf

Abrammine Simons-Bollegraaf werd Mina genoemd. Ze was het zesde kind van Levi Simon Bollegraaf en Esther Bollegraaf-Cohen. Ze had maar één broer. Na haar werden er nog twee meisjes geboren. Na de oorlog leefde er niemand meer van deze mensen.

Mina Simons-Bollegraaf

Voornaam
Abrammine (Mina)
Achternaam
Simons-Bollegraaf
Geboortedatum
03 mei 1903
Geboorteplaats
Slochteren
Sterfdatum
05 maart 1943
Sterfplaats
Sobibor

Op 23 mei trouwde Mina in Slochteren met Levie Simons uit Winschoten. Ze kregen drie zonen, waarvan er een, Bernard, al vroeg overleed. In 1924 werd Lowie Simons geboren, in 1927 kwam Hartog. Het gezin woonde aan de Engelstilstraat 14 in Winschoten. Daar hadden ze een meubelzaak.

Levie Simons was een prominente figuur binnen de Winschoter middenstand. Hij wist sport, gezelligheid en zaken doen goed te combineren. Zijn meubelwinkel in de Engelstilstraat 14 deed het waarschijnlijk uitstekend. Levie adverteerde graag en veel, ook in het WVV-clubblad: ‘In de Engelstilstraat troont de MEUBELKONING, die zorgt voor verfraaiing van uw woning’. 

Op 15 september 1942 werd het gezin Simons afgevoerd naar kamp Westerbork. Bijna een half jaar later werden ze gedeporteerd naar Sobibor en aldaar direct na aankomst op 5 maart 1943 omgebracht.

Op verschillende plaatsen in Winschoten waren de reclameborden van de meubelkoning te vinden. Naamsbekendheid kreeg hij verder door zijn steun aan goede doelen, waaronder het Leger des Heils. Levie kende alle straatpreken van het Leger uit zijn hoofd. Uit zijn steun aan andere goede doelen kwam de concurrentiestrijd tussen Levie en een andere meubelhandelaar uit de buurt, Henry Slager, duidelijk naar voren. Gaf de één bij collectes een fors bedrag, de ander zou nooit vergeten de lijst te bestuderen om daarna minstens het dubbele van de concurrent te noteren. Het werkte wel. Om een stukje uit het clubblad van WVV te citeren: ‘Onze burgemeester zat op de tribune en verder nog enkele andere belangrijke en bekende personen, zoals Levie Simons.’  Ook haar zonen Lowie en Hartog waren actief in de plaatselijke voetbalclub WVV.

Op 15 september 1942 werd het gezin Simons afgevoerd naar kamp Westerbork. Bijna een half jaar later werden ze gedeporteerd naar Sobibor en aldaar direct na aankomst op 5 maart 1943 omgebracht. Mina was toen 39 jaar, haar man Leviewerd 47 jaar en haar zonen Lowie en Hartog respectievelijk 19 en 16 jaar.

Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Oosthalen 8, 9414TG Hooghalen
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.