Abraham Palache

Abraham Palache werd op 27 februari 1892 in Amsterdam geboren als zoon van Isaac Juda Palache en Judith Spinoza. Abraham stond van 1910 tot en met 1919 ingeschreven als student aan de Faculteit der Letteren en Wijsbegeerte van de Universiteit van Amsterdam. Hij studeerde klassieke letteren. Abraham deed in 1923 zijn doctoraalexamen en werd op 1 september 1923 benoemd als leraar aan het Gemeentelijk Lyceum in Enschede. Hij woonde met zijn echtgenote Jacoba Palache-de Pinto aan de Emmastraat 239 in Enschede. Zelfs in zijn vakantie trok hij er met zijn leerlingen op uit door Nederland. Palache bleef zijn leraarsfunctie waarnemen tot het najaar van 1940.

Abraham en Jacoba Palache - de Pinto

Abraham Palache

Voornaam
Abraham
Achternaam
Palache
Geboortedatum
27 februari 1892
Geboorteplaats
Amsterdam
Sterfdatum
06 oktober 1941
Sterfplaats
Mauthausen

In 1941 werden in Twente enkele sabotagedaden gepleegd. Vooral telefoonkabels werden doorgesneden. Toen dit in september opnieuw gebeurde ging de Duitse bezetter over tot represailles. Op 13 en 14 september 1941 werden 105 Joden opgepakt: 66 in Enschede, 10 in Almelo, 10 in Hengelo, 8 in Oldenzaal en 11 op andere plekken. Zij werden opgesloten in de gymzaal van het Gemeentelijk Lyceum in Enschede. Onder hen ook Abraham Palache. Hij was dus opgesloten in het schoolgebouw waar hij zelf werkzaam was geweest. Zijn collega’s konden hem zien vanachter de vensters op de binnenplaats. Twee dagen later werden de mannen op transport gesteld. Waarheen was aanvankelijk onduidelijk, maar toen begin oktober de eerste overlijdensberichten binnenkwamen vanuit het naziconcentratiekamp Mauthausen in Oostenrijk, werd de ernst van de situatie duidelijk en was ook de locatie waar de mannen heen waren gevoerd bekend.

Onder hen ook Abraham Palache. Hij was dus opgesloten in het schoolgebouw waar hij zelf werkzaam was geweest. Zijn collega’s konden hem zien vanachter de vensters op de binnenplaats.

Abraham Palache en Jacoba Palache-de Pinto waren lid van de Nederlandse Toeristen Kampeerclub (NTKC). In het historisch archief van de NTKC ligt een aan de heer F.W. F. Slee gerichte brief van Coba Palache-de Pinto, gedateerd op 16 maart 1942. De letterlijke tekst van de brief volgt hieronder:


Amice,
Zoals jullie misschien in Utrecht wel al gehoord hebben, worden in vele plaatsen de Duitsche Joden en ook al veel Ned. Joden plotseling gedwongen te verhuizen en ze mogen dan alleen meenemen, wat ze kunnen dragen. In verband hiermee heb ik een verzoek aan je, kan je me nog helpen aan een canvasfoudraaltje voor m'n donsdeken?
Lid van de ons zoo dierbare N.T.K.C. mogen we weliswaar niet meer zijn, maar daar Bram vanaf de oprichting tot '41 lid was, is er misschien geen bezwaar, dat je me aan zoo'n zakje helpt. Helaas, Bram zelf zal er geen gebruik v. kunnen maken, want mogelijk is 't ook tot jullie doorgedrongen, welk lot hem trof 14 sept. j.l. werd hij weggehaald, 16 sept weggevoerd naar Mauthausen en volgens een bericht, dat ik 21 Oct. kreeg, zou hij 6 Oct. gestorven zijn. Jullie begrijpen, wat een tijd v. ontzetting 't voor mij was en nog is. Wachten en hopen op een spoedige en gunstige afloop v.d. oorlog is 't, wat je stomweg doet verder gaan.
Hoe is 't met jullie en de kinderen? Hartelijke groeten van jullie
Coba Palache-de Pinto."

In de dodenboeken van Mauthausen is het moment van overlijden van Abraham Palache genoteerd als 6 oktober 1941 om 10:30 uur.

Abraham Palache in het midden op de foto

Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Oosthalen 8, 9414TG Hooghalen
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.