Abraham Leman

Abraham Leman werd geboren in Dedemsvaart op 26 augustus 1905. Hij was de vijfde van in totaal zes kinderen van Mozes Leman en Henderika Tof. Zij overleden beide al voor de oorlog, in 1938, en zijn begraven op het joodse deel van de begraafplaats aan de Mulderij in Dedemsvaart. Mozes had een slagerij op het adres Kalkwijk F 94 (nu: Julianastraat 20). Abraham (Bram) was later slager in ditzelfde pand. Hij trouwde op 25 november 1937 met Annette Henriët (Annie) Kroonenberg uit Velsen. Het huwelijk werd ook in die plaats gesloten.

Abraham Leman

Voornaam
Abraham
Achternaam
Leman
Geboortedatum
26 augustus 1905
Geboorteplaats
Dedemsvaart
Sterfdatum
31 maart 1944
Sterfplaats
Midden-Europa

Bram en Annie kregen twee kinderen. Henderika werd geboren in 1940 en een jaar later werd Meijer geboren. Bram Leman is een van de oprichters van de voetbalvereniging in Dedemsvaart. Samen met drie anderen blies hij de Dedemsvaartse Voetbal Club D.V.C. (nu SV Dedemsvaart), een slapende'' vereniging in 1929 nieuw leven in. Zelf heeft hij nog jaren bij de vereniging gespeeld. Al in het eerste seizoen na de oprichting werd het eerste team, waar ook Bram deel van uit maakte, kampioen.

Op vrijdag 2 oktober 1942 zijn bijna alle joodse inwoners van Dedemsvaart opgehaald.

Bram Leman moest zich in de zomer van 1942 melden en is waarschijnlijk, net als vele andere joodse mannen in die tijd overgebracht naar een van de joodse werkkampen in Nederland. Later is hij overgebracht naar kamp Westerbork. Op vrijdag 2 oktober 1942 zijn bijna alle joodse inwoners van Dedemsvaart opgehaald. Een deel is ’s ochtends met de tram naar Zwolle gebracht en van daar per trein richting kamp Westerbork gegaan.

Een ander deel, waaronder Annie Leman en hun beide kinderen, moest zich ’s avonds melden bij de synagoge aan de markt en is per bus naar kamp Westerbork overgebracht. Bram Leman is enkele weken in kamp Westerbork geweest. Een periode waarin er wekelijks 2 transporten vertrokken met als bestemming Auschwitz. Op 16 november 1942 werd Bram met zijn vrouw en zijn twee jonge kinderen op transport gesteld.

Het transport van in totaal 761 personen vertrok richting Auschwitz. Annie Leman en de twee kinderen zijn daar direct na aankomst in de gaskamers vermoord. Bram is waarschijnlijk geselecteerd voor werk. Hij is volgens de gegevens uiteindelijk ergens in Midden-Europa omgekomen. Zijn sterfdatum is 31 maart 1944.

Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Oosthalen 8, 9414TG Hooghalen
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.