Abraham Fieijra

Abraham Fieijra

Voornaam
Abraham
Achternaam
Fieijra
Geboortedatum
05 oktober 1887
Geboorteplaats
Amsterdam
Sterfdatum
09 juli 1943
Sterfplaats
Sobibor

Abraham Fieijra werd op 5 oktober 1887 in Amsterdam geboren. Hij trouwde met Maria de Vries, die werd geboren in Groningen op 16 april 1887. Het echtpaar kreeg twee kinderen: Albert Davy en Jenny. Abraham was van beroep koopman en procuratiehouder. Het gezin woonde aan de Koningsweg 75 in Den Bosch. Op 12 juni 1936 verhuisde Albert Davy met zijn ouders naar Hilversum. Ze woonden in de Reestraat op nummer 41. Zijn zus was werkzaam als leerling-verpleegster bij de Joodsche Invalide in Amsterdam en later werkte zij bij de Centraal Israelitische Ziekenverpleging in Amsterdam en woonde daar intern.


Albert kwam tijdens de oorlog net als zijn ouders in kamp Westerbork terecht. Alle 3 kwamen ze echter wel op een ander moment aan in kamp Westerbork. Albert is vanuit de strafgevangenis in Scheveningen in kamp Westerbork aangekomen op 29 oktober 1943. Hij werd ondergebracht in barak 67. Met het eerstvolgende transport werd hij op 16 november 1943 gedeporteerd naar Auschwitz. Daar is hij ook omgekomen. Zijn overlijdensdatum is 31 maart 1944.


Zijn moeder kwam ook om in Auschwitz en zijn vader werd vermoord in Sobibor. Zijn zus overleefde de oorlog. Ze zat in de oorlog ondergedoken in de Kanaalstraat in Amsterdam. Ze trouwde na de oorlog met Ernst Rosenthal. Ze kregen een dochter en een zoon genaamd Eddo. Eddo Rosenthal was van 1976 tot 2007 Israel-correspondent voor het NOS-journaal. Dit portret is geschreven door leerlingen van het A. Roland Holst College in Hilversum.

Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Oosthalen 8, 9414TG Hooghalen
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.