Wolf Velleman is geboren op 12 oktober 1940, de oorlog was toen vijf maanden oud. Zijn vader was Levie Velleman (29-11-1909), zijn moeder Betsy Velleman-Wertheim (24-08-1915). Wolf was de jongste in een gezin van drie kinderen. Zijn oudere zus Cato was geboren in 1934 en het middelste kind Bram in 1937. De familie Velleman woonde in het centrum van Den Bosch in de Tweede Korenstraatje 14boven, boven een fietsenstalling. Vader Levie Velleman was automonteur. Ook was hij radioamateur.
Wolf Velleman
- Voornaam
- Wolf
- Achternaam
- Velleman
- Geboortedatum
- 12 oktober 1940
- Geboorteplaats
- Den Bosch
- Sterfdatum
- 16 juli 1943
- Sterfplaats
- Sobibor
Levie en Betsy Velleman-Wertheim en Cato
21 februari was een dramatische dag voor de familie Velleman. Levie werd gearresteerd toen hij zich in een café bevond waar Joden niet binnen mochten komen. Hij werd door een lokale brigadier meegenomen naar het politiebureau. Daar werd hij door zijn gezin van voedsel voorzien. Als straf werd Levie Velleman naar kamp Mauthausen gebracht, waar hij al op 9 juli 1942 werd vermoord, 32 jaar oud.
In Vught kon het gezin niet bij elkaar blijven: Wolf, 2 jaar oud, bleef bij zijn moeder omdat hij nog zo jong was.
Cato, baby Wolf en Bram Velleman. Eens per jaar kregen de kinderen nieuwe kleren van de familie. Van dat moment werd traditiegetrouw een foto gemaakt.
Nadat Levie was weggevoerd, bleef moeder Betsy met haar drie kleine kinderen achter. In april 1943 werd het voor Joden verboden om nog langer in Den Bosch te blijven wonen. Betsy, Cato, Bram en Wolf moesten naar kamp Vught. In Vught kon het gezin niet bij elkaar blijven: Cato, bijna 9 jaar oud, kwam alleen in een barak terecht, Wolf, 2 jaar oud, bleef bij zijn moeder omdat hij nog zo jong was en Bram van 5 jaar oud kwam in de aparte jongensbarak terecht. Op 24 mei 1943, de dag voordat Cato 9 werd, werd het gezin van kamp Vught naar kamp Westerbork gebracht. Na een aantal weken, op 13 juli 1943, moesten ze alle vier mee met een groot transport van bijna tweeduizend mensen naar Sobibor. Betsy, Cato, Bram en Wolf werden daar op 16 juli 1943 vermoord. Ze waren toen respectievelijk 27, 9, 5 en 2 jaar oud.
Het Joods scholierenmonument in Den Bosch herinnert aan Cato en haar broertjes Bram en Wolf. Het is een stenen beeld van drie kinderen die dicht op elkaar staan. In hun hand houden ze hun schooltas. Het beeld staat op een voetstuk, dat geplaatst is op een vloer in de vorm van een davidster.