Abraham (Bram) Velleman

Abraham (Bram) Velleman is geboren op 21 september 1937 in Den Bosch. Zijn vader was Levie Velleman (29-11-1909), zijn moeder Betsy Velleman-Wertheim (24-08-1915). Bram was de middelste in een gezin van drie kinderen. Zijn oudere zus Cato was geboren in 1934 en het jongste kind Wolf in 1940, toen de oorlog al vijf maanden bezig was. De familie Velleman woonde in het centrum van Den Bosch in de Tweede Korenstraatje 14boven, boven een fietsenstalling. Vader Levie Velleman was automonteur. Ook was hij radio-amateur.

Abraham (Bram) Velleman

Voornaam
Abraham (Bram)
Achternaam
Velleman
Geboortedatum
21 september 1937
Geboorteplaats
Den Bosch
Sterfdatum
16 juli 1943
Sterfplaats
Sobibor

Levie en Betsy Velleman-Wertheim en Cato

21 februari was een dramatische dag voor de familie Velleman. Levie werd gearresteerd toen hij zich in een café bevond waar Joden niet binnen mochten komen. Hij werd door een lokale brigadier meegenomen naar het politiebureau. Daar werd hij door zijn gezin van voedsel voorzien. Als straf werd Levie Velleman naar kamp Mauthausen gebracht, waar hij al op 9 juli 1942 werd vermoord, 32 jaar oud.

In Vught kon het gezin niet bij elkaar blijven: Bram van 5 jaar oud kwam in de aparte jongensbarak terecht.

Cato, baby Wolf en Bram Velleman. Eens per jaar kregen de kinderen nieuwe kleren van de familie. Van dat moment werd traditiegetrouw een foto gemaakt.

Nadat Levie was weggevoerd, bleef moeder Betsy met haar drie kleine kinderen achter. In april 1943 werd het voor Joden verboden om nog langer in Den Bosch te blijven wonen. Betsy, Cato, Bram en Wolf moesten naar kamp Vught. In Vught kon het gezin niet bij elkaar blijven: Cato, bijna 9 jaar oud, kwam alleen in een barak terecht, Wolf, 2 jaar oud, bleef bij zijn moeder omdat hij nog zo jong was en Bram van 5 jaar oud kwam in de aparte jongensbarak terecht. Op 24 mei 1943, de dag voordat Cato 9 werd, werd het gezin van kamp Vught naar kamp Westerbork gebracht. Na een aantal weken, op 13 juli 1943, moesten ze alle vier mee met een groot transport van bijna tweeduizend mensen naar Sobibor. Betsy, Cato, Bram en Wolf werden daar op 16 juli 1943 vermoord. Ze waren toen respectievelijk 27, 9, 5 en 2 jaar oud.

Het Joods scholierenmonument in Den Bosch herinnert aan Cato en haar broertjes Bram en Wolf. Het is een stenen beeld van drie kinderen die dicht op elkaar staan. In hun hand houden ze hun schooltas. Het beeld staat op een voetstuk, dat geplaatst is op een vloer in de vorm van een davidster.

Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Oosthalen 8, 9414TG Hooghalen
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.