Abraham Arön Stern

Abraham Arön Stern was de zoon van Emanuel Stern en Henrijetta Alida Frankfort. Hij is geboren in Hoogeveen op 16 maart 1893. Hij handelde in manufacturen, tricotages en lingerieën. Abraham Arön Stern is op 1 november 1922 getrouwd met Vrouwien Magnus. Vrouwien Magnus was de dochter van Nathan Magnus en Jetje ten Brink. Het echtpaar woonde aan de Parkstraat in Assen. Daar werd op 25 oktober 1923 dochter Hetty geboren. De familie verhuisde naar de Emmastraat. Daar werd op 5 mei 1926 dochter Jenny geboren. Op 12 november 1935 werd de derde dochter van het gezin geboren: Leny Louise. Thuis werd de Joodse leer in ere gehouden, vanuit een liberale opvatting.

Abraham Arön Stern

Voornaam
Abraham Arön
Achternaam
Stern
Geboortedatum
16 maart 1893
Geboorteplaats
Assen
Sterfdatum
23 april 1943
Sterfplaats
Sobibor

In 1928 begon Arön Stern zijn eerste textielwinkel aan de Nieuwe Huizen in Assen. In 1937 werd een bloeiende modezaak geopend aan de Marktstraat 9-11. Het gezin woonde boven de winkel. De zaak werd in maart 1942 door de nazi’s onteigend en het gezin moest gedwongen verhuizen. Eerst kwamen ze bij de familie Kropveld in huis, aan de Oosterhoutstraat 9 in Assen. Korte tijd later verhuisden ze opnieuw, nu naar de familie Samson, vrienden die even verderop aan de Wilhelminastraat 11 woonden. Die straat wordt later de Vondelstraat genoemd. Tot aan de oorlog was Arön Stern vrijwel nooit ziek, maar vanaf begin mei 1940 kreeg hij pijnen die op een ernstige nierziekte duiden.
Arön Stern werd opgenomen in het ziekenhuis in Assen. Dochter Jenny werd in augustus 1942 opgesloten in kamp Westerbork, waar in oktober ook moeder en Leny bijkwamen.

Dochter Jenny zorgde dat haar ouders eten en drinken meekregen voor onderweg.

Vanuit het kamp ontving Arön regelmatig brieven. De vrouw van Arön werd in het kamp ziek en kwam uiteindelijk ook in het ziekenhuis van Assen terecht. Op 16 april 1943 werden zij samen vanuit het ziekenhuis in Assen naar Westerbork overgebracht. Vier dagen later -op 20 april- moesten Arön , Vrouwgje en Leny op transport. Dochter Jenny zorgde dat haar ouders eten en drinken meekregen voor onderweg.

In verband met zijn nierziekte moest Arön Stern veel drinken. Hij ging op een stromatras in dezelfde wagon als zijn vrouw en dochter. Arön , Vrouwgje en Leny Stern hebben de oorlog niet overleefd. Zij zijn direct na aankomst op 23 april 1943 in vernietigingskamp Sobibor vermoord. Dochters Jenny, die uit kamp Westerbork ontsnapte, en Hetty hebben de oorlog overleefd.

Op de plek waar het gezin Stern woonde zijn struikelstenen gelegd. Leerlingen van het Dr. Nassaucollege uit Assen schreven portretten naar aanleiding van het leggen van de struikelstenen. Meer over de familie Stern: 

http://www.drentheindeoorlog.nl/?aid=351

Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Oosthalen 8, 9414TG Hooghalen
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.