Roelof Tuin

Roelof Tuin werd geboren op 27 april 1906 in Onstwedde. Hij kwam uit een gereformeerd gezin als enige zoon van in totaal vijf kinderen en bezocht de HBS. Hij trouwde met Marchiena Hendrika Noorlag op 22 juli 1931 en ze kregen drie kinderen. Het gezin woonde in Valthermond. Roelof was landbouwer en trad bij zijn schoonvader in dienst als vervener. Hij was een gelovig man en zat in de kerkenraad en in de gemeenteraad van Odoorn namens de ARP.

                                                     

Roelof Tuin

Voornaam
Roelof
Achternaam
Tuin
Geboortedatum
26 april 1906
Geboorteplaats
Onstwedde
Sterfdatum
20 september 1943
Sterfplaats
Assen

Al vroeg in de oorlog ondernam Roelof verzetsactiviteiten tegen de bezetter. Hij hielp onderduikers en geallieerde piloten en zorgde ervoor dat voedsel en turf wat hij eigenlijk aan de bezetter moest afstaan bij zijn personeel terecht kwam. Hij kende Andries Diepenbrug en Wessel Knot die ook actief waren in het verzet. Toen de mogelijkheid zich voordeed om via hen in georganiseerd verband meer te doen twijfelde Roelof Tuin niet en sloot zich aan bij knokploeg de Hondsrug. Deze groep richtte zich op hulp aan onderduikers en het vernietigen van bevolkingsregisters. Roelof zorgde naast zijn inzet ook voor de benzine om brand te kunnen stichten in de gemeentehuizen waar de bevolkingsregisters werden bewaard.

Roelof was een gelovig man die psalmen zong in de cel en voorging in gebed. Zo probeerde hij zijn medegevangenen te bemoedigen

Na de overval op het gemeentehuis in Exloo ging het voor de knokploeg verkeerd. De actie liep niet als gepland en leverde niets op. In het onderzoek dat volgde werden enkele mannen opgepakt en al snel daarna bijna alle betrokkenen. Roelof werd op 6 augustus 1943 opgepakt en overgebracht naar het huis van bewaring in Assen. Roelof was een gelovig man die psalmen zong in de cel en voorging in gebed. Zo probeerde hij zijn medegevangenen te bemoedigen.

In de periode dat hij vastzat hield hij een dagboek bij. In dit dagboek, dat hij geschreven heeft op toiletpapier, schreef hij vooral veel brieven naar zijn familie en geliefden. Zo schreef hij een brief naar zijn vrouw wat zij moest doen op de boerderij. Ook schreef Roelof Tuin een brief aan koningin Wilhelma. De beschreven velletjes beslaan de periode van 6 augustus tot 20 september 1943. Het is later gebundeld en uitgegeven onder de titel: ‘De schrijver die geen schrijver is.’

Roelof is net als de andere opgepakte leden van de verzetsgroep ter dood veroordeeld en gefusilleerd op 20 september 1943. De crematie van deze verzetsstrijders vond daarna plaats in het crematorium van kamp Westerbork. De as werd begraven achter het crematorium waar nu hun Verzetsgraf te vinden is.

In 1985 werd Roelof Tuin postuum met het verzetsherdenkingskruis onderscheiden. In Valthermond werd er een straat naar hem vernoemd.

Verzetsmonument bij kamp Westerbork

Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Oosthalen 8, 9414TG Hooghalen
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.