Jans Diemer

Jans Diemer werd geboren op 22 september 1922 in Borger. Hij was een zoon van Jans Diemer en Hendrikje Elders. Het gereformeerde gezin woonde aan de Hoofdstraat A242a. Jans Diemer was leerling geweest aan de HBS in Stadskanaal en op die school legde hij in de oorlog zijn eerste verzetscontacten. Na zijn schooltijd werkte hij in een slagerij. Via Rendert de Poel kwam Jans bij knokploeg De Hondsrug. Hij was contactpersoon voor Borger voor het verspreiden van illegale bladen zoals ‘Trouw’ en ‘Vrij Nederland’. Ook was hij betrokken bij overvallen op distributiekantoren.

Jans Diemer

Voornaam
Jans
Achternaam
Diemer
Geboortedatum
22 september 1922
Geboorteplaats
Borger
Sterfdatum
20 september 1943
Sterfplaats
Assen

De knokploeg deed een poging tot brandstichting in het gemeentehuis Exloo om zo de burgerlijke stand te vernietigen. Ze probeerden op deze manier de arrestatie van mannen die tewerkgesteld zouden worden in Duitse werkkampen te voorkomen. Later is gebleken dat de kluis al geleegd was. De aanslag was dus in feite mislukt. Bij het politieonderzoek naar deze gebeurtenis en kort daarna het onderzoek naar de moord op een NSB’er in de buurt van Zuidlaren werden leden van knokploeg De Hondsrug opgepakt. Ook Jans Diemer.

‘want ik ga naar mijn Vader in de hemel… Wees niet bedroefd om mij hoor… Tot weerziens in t Vaderhuis hierboven waar ik straks henenga.’

Op 5 augustus 1943 werd Jans gebeld door het arbeidsbureau. Iemand die zich uitgaf voor Rendert de Poel vroeg hem om langs te komen. Eenmaal aangekomen werd Jans gearresteerd en kwam hij erachter dat hij was verraden. Hij werd overgebracht naar het Huis van Bewaring in Assen. Jans Diemer werd na enkele weken gevangenschap met de andere opgepakte leden van de knokploeg ter dood veroordeeld.

Hij schreef nog een afscheidsbrief waarin hij aangaf ter dood veroordeeld te zijn. Hij bedankte zijn familieleden en vertelde niet bang te zijn: ‘want ik ga naar mijn Vader in de hemel… Wees niet bedroefd om mij hoor… Tot weerziens in t Vaderhuis hierboven waar ik straks henenga.’

 Op het Witterveld bij Assen werd Jans Diemer met de anderen op 20 september 1943, twee dagen voor zijn 21e verjaardag, doodgeschoten. Hij werd gecremeerd in kamp Westerbork en begraven in het bosje achter het crematorium, daar staat nu een monument.

 

Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Oosthalen 8, 9414TG Hooghalen
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.