Jan Veerman

Jan Veerman was één van de negen mannen die op 27 oktober 1944 in kamp Westerbork door de Duitsers werden geëxecuteerd. Hij werd opgepakt terwijl hij als onderduiker bij een boer in Dwingeloo werkte.

Jan Veerman

Voornaam
Jan
Achternaam
Veerman
Geboortedatum
29 augustus 1910
Geboorteplaats
Huizen
Sterfdatum
27 oktober 1944
Sterfplaats
kamp Westerbork

Jan Veerman werd op 29 augustus 1910 in Huizen (NH) geboren als zoon van machinist Dirk Veerman en Jannetje Vlaanderen. Hij was besteller bij de PTT, was verloofd met Annie Nanning en woonde aan de Kerkstraat 14 in Huizen. In het midden van 1944 dook hij onder omdat hij was aangewezen voor de arbeidsinzet in Duitsland.

Jan Veerman vond als onderduiker een plek bij landbouwer Jan Booij aan de Lheebroek 298a in Dwingeloo. Booij verklaarde na de oorlog dat Veerman op 15 oktober 1944 in zijn boerderij is gearresteerd door enkele landwachters uit Diever. Hij omschreef Veerman als een zenuwachtig persoon, die volgens hem nooit voor het verzet actief is geweest, maar slechts onderduiker was. Booij werd zelf ook door de landwacht aangehouden, maar wist tijdens zijn transport te vluchten.

‘Doodgewone onderduiker’
Een broer van Jan Veerman, fietsenmaker en ook Jan genaamd, verklaarde dat hij wist waar zijn broer was ondergedoken, maar altijd deed voorkomen dat hij in Duitsland werkzaam was. Ook hij zei dat Jan geen verzetsdaden had gepleegd. ‘Hij was een doodgewone onderduiker, meer niet’.

Verklaring van de broer van de vermoorde Jan Veerman

Op 18 oktober 1944 werd Veerman aangehouden door een groep landwachters en ingesloten in de gevangenis in Assen. Op 27 oktober 1944 werd hij in de vroege morgenuren met nog acht mannen naar kamp Westerbork overgebracht. Daar werden de mannen door een executiepeloton doodgeschoten.

Hun lichamen werden op last van kampcommandant Gemmeker verbrand in het crematorium in het kamp. Twee Joodse gevangenen werden verplicht dit te doen met de uitdrukkelijke opdracht ‘dat er niets over mocht blijven van de slachtoffers’.

In het midden van 1944 dook hij onder omdat hij was aangewezen voor de arbeidsinzet in Duitsland.

Identiteit
Hoewel dit verboden was zochten deze gevangenen naar eventuele persoonsbewijzen of andere papieren van de slachtoffers en stopten die in flessen of blikjes. Achter het crematorium begroeven ze deze papieren. Na de oorlog kon aan de hand van deze papieren de identiteit van de slachtoffers worden vastgesteld. De stoffelijke resten zijn herbegraven op begraafplaats het Esserveld in Groningen.

De naam van Veerman op het monument op de begraafplaats Esserveld.

overlijdensakte

Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Oosthalen 8, 9414TG Hooghalen
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.