Jan Toet is op 23 juni 1918 geboren in Staphorst. Zijn moeder heette Aaltje de Jonge en zijn vader heette Albert Toet. Jan Toet werkte als machinist op een grasdrogerij. Hij is bij Knokploeg Meppel gekomen door zijn baas Jan Gunnink. Hij heeft geholpen het verzet te organiseren en regelde voedselbonnen en levensmiddelen voor onderduikers. Hij was verder betrokken bij een overval op het arbeidsbureau in Wehe (Groningen).
Jan Toet
- Voornaam
- Jan
- Achternaam
- Toet
- Geboortedatum
- 23 juni 1918
- Geboorteplaats
- Staphorst
- Sterfdatum
- 20 september 1943
- Sterfplaats
- Assen
De knokploeg Meppel was betrokken bij het ontstaan van georganiseerd verzet in Stadskanaal en omgeving. Enkele verzetsmannen uit Meppel legden contacten die resulteerden in de oprichting van knokploeg De Hondsrug. Vanaf mei 1943 maakte deze groep mannen plannen voor het vernietigen van bevolkingsregisters en hulp aan onderduikers en maakten een start met de uitvoering van hun plannen. Jan Toet, verzetsnaam Gijs, was hier ook bij betrokken. Al in juli 1943 werd een groot deel van de leden van knokploeg De Hondsrug opgepakt.
Jan Toet werd kort daarna opgepakt bij een actie in Zwolle. De knokploeg Meppel wilde op station Zwolle twee SD’ers overvallen die belangrijke papieren hadden. Op deze papieren stonden plaatsen waar zich onderduikers bevonden. De knokploeg wilde deze papieren stelen en de onderduikers waarschuwen. Doordat een van de ouders van een ander knokploeglid ziek werd, moest hij afzeggen en werd Jan Toet gevraagd om de klus over te nemen.
Doordat een van de ouders van een ander knokploeglid ziek werd, moest hij afzeggen en werd Jan Toet gevraagd om de klus over te nemen
Bij het station van Zwolle kwam de verwachte trein met de SD’ers aan. Toen de twee uitstapten en de knokploegleden klaar stond om ze te overmeesteren, werden ze omsingeld door Duitsers. Jan Toet werd uitgeschakeld door één schot in zijn arm. Hij had nog geprobeerd een handgranaat te werpen, maar dat mislukte. Hij werd gearresteerd en naar Het Huis der Bewaring in Assen gebracht.
Er zijn nog pogingen geweest om Jan Toet te bevrijden, maar die pogingen mislukten. De leden van knokploeg De Hondsrug werden allemaal ter dood veroordeeld. Zo ook Jan Toet. Met negen andere leden van de knokploeg werd hij op 20 september 1943 gefusilleerd op het Witterveld in Assen.
De lichamen werden naar kamp Westerbork gebracht en daar in het crematorium verast. De resten liggen in het verzetsgraf.
Bloemen en een gedicht voor Jan Toet bij de herdenking in 2024.
Het gedicht in het Nieuwsblad van het Noorden van 20 juni 1951.