Andries Diepenbrug

Andries Diepenbrug werd geboren op 10 april 1902 in Dwingeloo. Andries was getrouwd met Jantina van Klinken. Ze hadden een dochter, Roelofje Elsina. Het gezin woonde in Odoorn op het adres Borgerstraat B117a. 

Andries Diepenbrug

Voornaam
Andries
Achternaam
Diepenbrug
Geboortedatum
09 april 1902
Geboorteplaats
Dwingeloo
Sterfdatum
20 september 1943
Sterfplaats
Assen

Andries Diepenbrug was gemeentesecretaris van Odoorn. Andries was lid van de knokploeg De Hondsrug. Deze knokploeg ontstond begin 1943 toen enkele Meppelse verzetsstrijders contacten legden met mannen die in Stadskanaal en omgeving al verzetsactiviteiten hadden ondernomen. Andere mannen uit de omgeving die elkaar veelal kenden via hun werk bij gemeenten, distributie- en arbeidsbureaus sloten zich daarbij aan.

Andries had hiermee op eigen houtje al voor de oprichting van de knokploeg een begin gemaakt.

Hun doel was om te proberen te voorkomen dat de Duitsers de persoonsgegevens van het bevolkingsregister gingen gebruiken. Met deze gegevens konden de Duitsers immers gemakkelijker mannen opsporen die gedwongen arbeid moesten verrichten in Duitsland. De knokploeg probeerde deze gegevens te vernietigen. Andries had hiermee op eigen houtje al voor de oprichting van de knokploeg een begin gemaakt. Hij saboteerde al langer de arbeidsinzet in de gemeente. Knokploeg De Hondsrug had een plan dat ze het gemeentehuis in Exloo in brand zouden steken om zo het bevolkingsregister te vernietigen. Dit mislukte.
Na deze actie zijn Andries en negen andere verzetsstrijders opgepakt en op 20 september 1943 op het Witterveld bij Assen gefusilleerd. Hierna zijn ze gecremeerd in het crematorium van kamp Westerbork. Een getuige heeft verteld over het aanvoeren van de lichamen met een met bloed besmeurde vrachtwagen. Hij werd als Joods strafgeval in kamp Westerbork met drie andere strafgevallen belast met het leeghalen van de vrachtwagen en het overbrengen van de lichamen naar het crematorium. De vier mannen werden direct na deze klus naar Auschwitz gedeporteerd.

Na de crematie zijn de tien verzetsstrijders tien meter naast het crematorium begraven. Later zijn op die plek ook andere verzetsstrijders gefusilleerd en gecremeerd.

Andries Diepenbrug is 41 jaar geworden.

Het monument bij het voormalig crematorium bij kamp Westerbork.

 

 

Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Oosthalen 8, 9414TG Hooghalen
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.