De familie Georg

Aan de Brink in Vledder bevindt zich het "eerste monument" in Nederland voor Sinti en Roma. Op 16 mei 1944 werd de familie Georg vanuit het Drentse dorp naar kamp Westerbork weggevoerd. Een deel van het gezin zou de oorlog niet overleven.

De familie Georg

Aan de weg van Vledder naar Doldersum was in 1940 een klein woonwagenkamp waar de uit Duitsland gevluchte Ludwig Georg (1904) met zijn vrouw Josephine (1902) en hun kinderen Edi (1928), Johanna (1929), Frieda (1930) en Clara (1931) vanaf april 1940 leefden. Ludwig verdiende de kost met de verkoop en reparatie van violen. Frieda en Clara gingen in Vledder naar school. Toenmalige klasgenoten herinneren de zusjes als vrolijke meisjes die altijd lange rokken droegen en als het even kon blootsvoets naar school kwamen.

Op dinsdag 16 mei om 7 uur ’s ochtends werden Ludwig en Josephine samen met dochters Johanna, Clara en Frieda overgebracht naar kamp Westerbork. Ze mochten niet meer meenemen dan de bagage die ze zelf konden dragen.

Het monument aan de Brink in Vledder

Het monument aan de Brink in Vledder was het eerste monument waarop Sinti of Roma vermeld werden. Het herdenkingsmonument, een grote zwerfkei van 17 ton met daarop een plaquette, is opgericht ter nagedachtenis aan achttien medeburgers die tijdens de Tweede Wereldoorlog door oorlogshandelingen om het leven zijn gekomen en werd al in 1948 onthuld. 

De enige die aan de razzia ontkwam was Edi, de 16-jarige zoon. Toen hij op de avond van de zestiende terugkeerde vond hij beide woonwagens leeg. Edi werd opgevangen door Hendrik Bethlehem, zoon van de boer waar de familie tot dan toe altijd bij gevaar had kunnen schuilen. Hendrik zat bij het verzet en wist Edi ervan te overtuigen dat hij zich niet in kamp Westerbork moest melden, zoals de jongen in zijn wanhoop van plan was. Edi kon bij hem een onderduikplek krijgen. Daarnaast zorgden Hendrik en zijn vrouw voor kleren, valse papieren en lieten Edi een totale gedaanteverwisseling ondergaan.

Edi wist net als zijn vader Ludwig en zus Johanna de oorlog te overleven. De namen van de drie in augustus 1944 in Auschwitz omgekomen leden van de familie Georg – moeder Josephine, Frieda en Clara – staan vermeld op het gedenkteken op de Brink in Vledder.

Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Oosthalen 8, 9414TG Hooghalen
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.