Liselotte Brinitzer

Liselotte Brinitzer, geboren in 1921, kwam al voor de oorlog vanuit Hamburg in Nederland terecht, waar ze leerling was van de quakerschool in Eerde bij Ommen. Liselotte overleefde de oorlog, maar kwam kort na de oorlog om bij een noodlottig ongeval. Onderzoeker Wil Jansen deed onderzoek naar het leven van dit meisje en hierover is te lezen in het contactblad van de parochie H. Joannes de Doper te Schoorl. (https://www.parochieschoorl.nl/wp-content/uploads/2018/01/02-Van-de-Duinvoet-februari-2018.pdf). De tekst van dit portret is gebaseerd op zijn onderzoek en op dat van leerlingen van het Vechtdalcollege in Ommen die zich in 2007 verdiepten in de verhalen van leerlingen en leraren van de quakerschool. De resultaten van hun onderzoek werden gepresenteerd in een tentoonstelling in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork en in door de leerlingen geschreven Westerborkportretten. Meer informatie op de website www.oudommen.nl.

Liselotte Brinitzer

Voornaam
Liselotte Bertha Jenny Ester
Achternaam
Brinitzer
Geboortedatum
26 maart 1921
Geboorteplaats
Hamburg
Sterfdatum
07 augustus 1945
Sterfplaats
Camperduin

De Quakerschool in Eerde

Liselotte Bertha Jenny Ester Brinitzer is op 26 maart 1921 geboren in Hamburg. Ze is de dochter van Käthe de Wind en Siegbert Brinitzer en ze woonde in Hamburg aan de Haynstraat op nummer 5. Siegbert Brinitzer is geboren in Alt Dupine op 10 juni 1875. Tijdens de Tweede Wereldoorlog woonde hij in Berlijn en van daar werd hij op transport gezet naar Riga, waar hij is omgekomen.
In 1938 kwam Liselotte naar Nederland en kwam terecht op de internationale Quakersschool welke gevestigd was op het kasteel Eerde in Ommen. Onder de leerlingen van deze school waren meerdere Duits-Joodse vluchtelingen die leerden en ook woonden op het kasteel en de bijgebouwen. Een deel van deze leerlingen dook onder en overleefde terwijl anderen zich melden en werden weggevoerd.

Op aanraden van haar leraar Wolfgang Frommel (1902-1986) dook Liselotte onder. Ze vertrok kort na de in scène gezette zelfmoord en daarop volgende onderduik van Claus Bock. Hij was haar vriendje en nu had ze voor haar gevoel dus niemand meer. Liselotte kwam eerst terecht op verschillende adressen in Bergen en toen het daar na de start van de bouw van de Atlantikwall te gevaarlijk was geworden, week ze uit naar Amsterdam. Liselotte vond daar een onderduikplek bij de kunstenares Gisèle d’Ailly van Waterschoot van der Gracht. Dat was aan de Heeregracht 401. Met nog een aantal Joodse onderduikers was ze daar tot het einde van oorlog ondergedoken. Liselotte had er de achternaam Von Gandesheim aangenomen.

Liselotte overleefde de oorlog, maar kwam kort na de oorlog om bij een noodlottig ongeval.

Na de oorlog is ze in augustus 1945 op vakantie geweest in Groet en logeerde in de boerderij bij de familie Stoop (nu camping Eldorado). Op dinsdag 7 augustus, een mooie warme zomerse dag, ging zij met haar vriend Wolfgang Frommel haar vroegere leraar, zwemmen in de zee bij Camperduin. Tijdens dit zwemmen is zij jammerlijk verdronken. Een ontzettend tragische gebeurtenis. Haar lichaam werd met paard en wagen van het strand opgehaald en werd opgebaard in het tuinhuisje achter de pastorie van de kerk. Aangifte van haar overlijden is gedaan door de dorpsveldwachter. Op vrijdag 10 augustus hebben haar vrienden Liselotte begraven op het katholieke kerkhof in Schoorl. Liselotte moest op een apart stuk worden begraven in ongewijde aarde omdat ze niet katholiek was. Liselotte is 24 jaar oud geworden.

 

                  struikelsteen voor Liselotte in Hamburg.

Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Oosthalen 8, 9414TG Hooghalen
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.