Joop Cohen

De familie Cohen woonde aan de Beekstraat 51 in Elburg. Het slagersgezin kwam van oorsprong uit Amersfoort en had in Elburg een handel in koosjer geslachte koeien. De koeien werden in het Elburger slachthuis ritueel geslacht onder toezicht van een rabbijn. Joop Cohen werd op 5 augustus 1900 geboren in het huis aan de Beekstraat. Zijn ouders waren Joël Jacob Cohen en Sara van Hamberg. Joop had nog een broertje, Leo, en een zusje, Betje. Op de foto hieronder is Joop de jongen in de cirkel links.

Joop Cohen

Voornaam
Joop
Achternaam
Cohen
Geboortedatum
04 augustus 1900
Geboorteplaats
Elburg

Tijdens de oorlog dook Joop Cohen (op de foto hiernaast te zien als tweede vanaf links, met witte jas) onder bij visser Hendrik Westerink en zijn zus Treintje Westerink aan de Westerwalstraat 31 in Elburg. Joop Cohen was de enige Joodse inwoner van Elburg die tijdens de oorlog in zijn eigen woonplaats zat ondergedoken. Vanuit een zolderkamertje kon Joop uitkijken over de Beekstraat en zelfs zijn eigen pand in de gaten houden. Als er gevaar dreigde kon hij zich in een ruimte onder de vloer verstoppen.

Omdat de ondergrondse van Elburg twijfelde over de veiligheid van Joop Cohen, bedacht ze een list. Het gerucht werd verspreid dat Joop Cohen overleden was. Hij zou zelfs al begraven zijn op de Joodse begraafplaats op de wallen. Het pas geopende graf was voor het oog duidelijk zichtbaar. Maar slechts enkele mensen in Elburg wisten dat het een schijngraf was. Op deze plek waren, onder leiding van Piet Vercouteren wapens van de verzetsgroep begraven. Terwijl alle Elburgers dus in de veronderstelling leefden dat Joop Cohen dood was, zat hij ondertussen veilig in het pand aan de Westerwalstraat. En de ondergrondse had een veilige plek voor de wapens.

Hier rust Jozeph Cohen, zoon van de rabbi Joël, en de naam van de moeder Sara. Moge zijn ziel gebonden zijn in het bundeltje der levenden.

Na de bevrijding woonde Joop Cohen met zijn zus Betje Engel-Cohen in het ouderlijk huis. Op 26 maart 1974 overleed hij. Hij werd op 28 maart begraven op de Joodse begraafplaats te Elburg. Op zijn grafzerk staat in het Hebreeuws de volgende tekst:

“Hier rust Jozeph Cohen, zoon van de rabbi Joël, en de naam van de moeder Sara. Moge zijn ziel gebonden zijn in het bundeltje der levenden.”

Aan het pand aan de Beekstraat 51 herinneren de mezoeza (kokertjes in de deurpost met een rolletje perkament waarop enkele verzen uit Deuteronomium in het Hebreeuws staan met op de buitenkant het woord Sjaddaj = Almachtige geschreven) aan de Joodse bewoners. Ook het pand met de kelder waar Joop Cohen ondergedoken zat bestaat nog steeds.

Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Oosthalen 8, 9414TG Hooghalen
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.